Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Fokus borde vara kvalitet och hållbarhet i upphandlingar – inte lägsta inköpspris

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi håller med om att det är viktigt att bygga långsiktigt hållbart. Men – vi hävdar dock fortsatt att denna fråga absolut har med upphandling att göra, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Replik på insändaren "Problemet är inte upphandlingsmodeller – det är att bygga långsiktigt hållbart" i ST 9/1.

Vi håller med Åke Mård om att det är viktigt att bygga långsiktigt hållbart. Men – vi hävdar dock fortsatt att denna fråga absolut har med upphandling att göra! Istället för att fråga efter lägsta inköpspris i upphandlingar, behöver man fokusera på en upphandling som premierar kvalité, hållbarhet och långsiktigt låga kostnader i branschens offerter. 

Annons

Annons

Offentlig upphandling har en stor och viktig roll för att snabba på utvecklingen mot ett hållbart och cirkulärt samhälle. Offentlig upphandling av tjänster från samhällsbyggnadsbranschen motsvarar ungefär en tiondel av svensk BNP.

Fokus på lägsta inköpspris försvårar den innovation som krävs för att vi ska kunna utveckla de mest klimatsmarta installationerna. Aktörer med lågt pris och mindre hållbara lösningar får helt enkelt gå före.

Ett byggprojekt pågår ofta i flera år och upphandlingsprocessen därinnan brukar också vara lång. Om vi ska minska vår klimatpåverkan i den takt vi vill och på ett långsiktigt sätt så ser vi att de offentliga upphandlingarna behöver styra om sin efterfrågan. EnOff-modellen är ett sätt att göra det. 

Ola Månsson, vd Installatörsföretagen

Lotta Bångens, vd Energieffektiviseringsföretagen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy