Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Replik: Politiska beslut ska tas om mål för verksamheten – inte om scheman

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ska vi kunna följa med i den medicintekniska utvecklingen, fortsätta förbättra kvalitet och tillgänglighet är det inte fler och mer detaljerade politiska beslut som behövs, skriver debattförfattarna.

Bild: Ove Öst

Annons

Replik på insändaren "Vår politik är bättre än majoritetens misslyckade" i ST 10/1.

När vi ber om tydliga besked om vilka politiska lösningar oppositionen föreslår för Region Västernorrland får vi två svar. Dels vill man göra det som redan görs, dels vill man styra verksamheten på detaljnivå. Senaste repliken tillför inget nytt.

Annons

Annons

Politiska beslut ska tas om mål för verksamheten och om prioriteringar av resurser för att nå målen. Vi vill inte ta politiska beslut om scheman, om vårdprogram eller behandlingslinjer. Vi tycker att det är rimligast att sådana bedömningar görs i verksamheten och inte i ett regionfullmäktige som sammanträder varannan månad. Ska vi kunna följa med i den medicintekniska utvecklingen, fortsätta förbättra kvalitet och tillgänglighet är det inte fler och mer detaljerade politiska beslut som behövs.

Vi ser istället en frihet för och tillit till att de vars jobb är att driva den dagliga vården agerar så länets invånare får den bästa vården på det bästa sättet. Det är denna tillit som till exempel lett till att verksamheterna utvecklat avancerad hemsjukvård för nya grupper i länet, genom att man prioriterat sina resurser med patienternas behov i fokus. Ett misslyckande tycker Sjvp, C och KD. Det får stå för dem.

Under perioden med pandemin är det utökad samverkan som lett till de största förbättringarna för patienterna. Det kommer inte underlättas av politiker som likt oppositionen vill bestämma var personal ska jobba eller hur patienter ska behandlas.

Lena Asplund (M), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden Region Västernorrland

Annons

Elina Backlund Arab (S), vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden Region Västernorrland

Camilla Nilsson (L), ledamot hälso- och sjukvårdsnämnden Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy