Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Ja, pizzan levereras med schyssta villkor – dags att se gig-arbete som fullvärdigt jobb

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Medan vi tar vårt ansvar för att förmedla uppdrag med schyssta villkor är det snarare så att samhället idag inte ser våra kurirpartners och andra gig-jobbares insats som fullvärdiga jobb, skriver debattförfattaren.

Bild: Privat

Annons

Med anledning av insändaren "Har din pizza levererats med schyssta villkor?" i ST 11/1.

Företag som erbjuder arbete via plattformar, ofta kallat gigföretag, har en unik möjlighet att erbjuda nya vägar till arbete. För att potentialen i denna typ av uppdragsbaserat arbete fullt ska kunna tas till vara på krävs det att det sker under goda förhållanden.

Annons

Annons

Vi på Wolt ser det som viktigt att bygga en verksamhet som tar ansvar och är hållbar. Det är viktigt att våra kurirpartners ska ha en trygg, säker och effektiv arbetsplats med en god arbetsmiljö under de förutsättningar de jobbar i. Därför har vi upprättat en modell som inte bygger på tvång, den bygger på fri vilja där kurirpartnerna själva väljer om de vill vara egenföretagare eller egenanställda via Frilans Finans. Frilans Finans säkerställer att lön, skatter och sociala avgifter hanteras på korrekt sätt, samt tar ett tydligt arbetsgivaransvar, med en väl förankrad incidenthantering, ett omfattande försäkringsskydd och ett aktivt arbetsmiljöarbete.

Att vara kurir hos oss på Wolt ska inte vara att arbeta under stress. Därför mäter vi inte prestationer och låter det villkora framtida uppdrag på vår plattform. Den som är kurirpartner hos oss väljer själv när de vill jobba utan att behöva föranmäla sig, samt vilka och hur många uppdrag de vill ta.

Medan vi tar vårt ansvar för att förmedla uppdrag med schyssta villkor är det snarare så att samhället idag inte ser våra kurirpartners och andra gig-jobbares insats som fullvärdiga jobb, utan fortsätter att låsa dem ute från flera av de trygghetssystem som finns på arbetsmarknaden. Till exempel möjligheten att ta ett banklån.

Annons

Många av våra kurirer tjänar redan idag mer än de som jobbar i jämförbara kollektivanslutna yrken, utan att behöva jobba fler timmar. Vi tycker att utfört arbete måste värderas mer lika och att gig-arbete ska kunna omfattas bättre av välfärdssystemet och få en ökad social trygghet.

Ylwa Pettersson, kommunikationschef på Wolt

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy