Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Debatt
Bodil Hansson (S): Moderater vill vinna politiska poäng genom att vilseleda

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Min passion för den här kommunen gör också att när jag upplever att Sundsvall utsätts för tokigheter så vaknar min försvarsinstinkt, skriver Bodil Hansson (S).

Bild: Eva Lena Olsson

Annons

I en insändare i ST 13/1 kommer moderata företrädare i Sundsvall med ett antal påståenden om Sundsvall som jag vill bemöta.

Men låt mig börja i annan ände. Jag är född och uppvuxen i Sundsvall. Jag älskar den här kommunen, och har valt att leva mitt liv här för jag tror på dess potential. Som ledare är jag aldrig nöjd. Jag kommer alltid att vilja mer, för Sundsvall kan bättre och ska framåt. Det är min övertygelse och min drivkraft.

Men min passion för den här kommunen gör också att när jag upplever att Sundsvall utsätts för tokigheter så vaknar min försvarsinstinkt. Oavsett om det är en statlig myndighet som vill sänka hastigheten på våra vägar eller moderater som, under ett valår, vill vinna politiska poäng genom att vilseleda.

Annons

Annons

Vad i Moderaternas retorik är det som får mig att vilja försvara Sundsvall? Jo, det är bland annat när Moderaterna i kommunfullmäktige menar att Sundsvall är i botten och kan jämföras med Polen under kommunisttiden. Jämförelsen beskrivs sen inte närmare, men det är tydligt att Sundsvall inte är en bra plats att bo och leva i.

Den kommunala ekonomin beskrivs alarmerande, välfärden påstås hålla en låg kvalitet. Jag kan konstatera att den kommunala ekonomin de senaste åren återhämtat sig, främst genom att antalet arbetade timmar har ökat och därmed också skatteintäkterna. Historiskt har Sundsvall aldrig gjort ett så starkt resultat. Detta vet Moderaterna. Men varje gång våra kommunala tjänstemän redogör för den ekonomiska prognosen så åker mungiporna längre ner och tonläget blir högre.

När det gäller kvaliteten inom äldreomsorgen får vi bra betyg av våra äldre och resultaten i skolan går åt rätt håll. Men vi är självklart inte nöjda med det, vi vill mer.

Arbetslösheten i Sundsvall är i nivå med rikssnittet. Och när Moderaterna väljer att dra ner på arbetsmarknadsåtgärder så väljer vi att satsa.

På kommunfullmäktige den 20/12 lyfte Moderaterna och Alicja Kapica att målet 5 000 jobb bör ske genom att vi privatiserar kommunal verksamhet. Från majoritetens menar vi att målet 5 000 nya jobb måste ses i ett bredare perspektiv. Det kan självklart finnas anledning att reflektera över om viss verksamhet ska utföras i privat eller kommunal regi. Men att en anställd byter organisationsnummer på lönebeskedet skapar inga nya jobb. Det är bara en omfördelning av befintliga jobb. Det kommer behövas betydligt mer kraftfulla insatser för att nå målet.

Annons

Annons

Jag hoppas och tror att vi tillsammans, majoritet och opposition, har en gemensam ambition att utveckla vår stad. Min ambition är att fokusera på det som förenar snarare än det som skiljer oss åt, att samarbeta för att skapa goda förutsättningar. Vi kan lära av Timrås samarbete mellan majoritet och opposition för att se vilken betydelse det har haft för att skapa ett bra företagsklimat.

Bodil Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande Sundsvalls kommun

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy