Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Många har stora brister i grundläggande trafikkunskap

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Blinkers ska användas för att tala om att jag har för avsikt att svänga. Många använder blinkers i tron att det ska tala om att: Jag svänger nu, skriver debattförfattaren.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Grundläggande kunskap borde vara ett krav för att få vistas i trafiken. Dagligen kan man konstatera stora brister.

Jag ska ta upp några:

1. Blinkers ska användas för att tala om att jag har för avsikt att svänga. 150–200 meter före sväng bör man blinka. Många använder blinkers i tron att det ska tala om att: Jag svänger nu. Men eftersom fordonet svänger är det helt onödigt. Det är lika onödigt som att kamma sig och samtidigt säga, jag kammar mig. Många bilister verkar dessutom inte ens veta om att bilen har denna funktion, än mindre vad den ska användas till.

2. Fordon som befinner sig i en rondell har förkörsrätt, det vill säga andra fordon som inte befinner sig i rondellen ska lämna detta företräde. Man ser varje dag hur vissa bilister verkar tro att det som gäller är vem som hinner först. Man ser ett fordon i rondellen och satsar allt på att hinna före. Det är alltså inte tillåtet. Högerregeln gäller inte heller i rondell.

Annons

Annons

3. Cyklister verkar ha koll på regelverket, och då just på högerregeln, men man kan fråga sig om det är värt livet. Vore det inte en god insats att informera cyklister om att bilar faktiskt är mycket hårdare och gör mycket större skada än en cykel och en kropp. Man ser dagligen cyklister som i full fart passerar korsningar, där de visserligen har rätten på sin sida, men om nu inte bilisten sett cyklisten så får det förödande konsekvenser. Det kan till och med vara så att det var den sista cykelfärden.

4. Gående som korsar övergångsställen har liknande självmordsbeteenden. Man verkar mumla parollen: Jag har rätt att gå över här. Och samtidigt går man fast man ser bilar närma sig med god fart. Jag säger inte alls att den gående på något sätt har fel, tvärtom. Gående har företräde och ska lämnas företräde. Men ibland kan man undra om det verkligen är värt sjukhusvistelse, istället för att man kontrollerar noga att bilisten upptäckt att man tänker korsa gatan. Man har rätt som gående att gå före fordon, men återigen. Fordon är hårdare än kroppar.

5. Kommun och trafikverk borde uppmärksamma att det finns mängder med trafikplatser där det kan se ut som att det ska vara ett övergångsställe, men som saknar skyltar eller annan utmärkelse som ska finnas för just övergångsställen. I Sundsvall kan man lätt räkna till ett trettiotal sådana trafikfällor. Visserligen har många av dem reflexer på stolpar. Ni har nog lagt märke till det, vita och blå reflexband. Men det är inget annat än reflexer och utmärker inte alls att det ska vara övergångsställen, men det är lätt för trafikanter som inte vet detta att tro det. Dessutom är många av dessa reflexmärkta stolpar på trafikplatser som ser ut att ha förberetts för att kunna vara just övergångsställen. Men där finns alltså varken skylt eller annan utmärkelse. Man frågar sig, vad händer vid eventuell olycka? Eller resonerar kommun och trafikverk att den kunskapen ska alla ha, och har de inte det så dör man.

Ja, det var lite trafikvett så här på morgonkvisten…

Den där idioten bakom ratten!

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy