Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Debatt
En växande folkrörelse – bygdegårdarna i Västernorrland blir fler

Bygdegårdsrörelsen växer och nu är fler bygdegårdar än någonsin anslutna till Bygdegårdarnas Riksförbund – 1 452 bygdegårdsföreningar med över 240 000 medlemmar.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bygdegårdar kan användas till lite av varje. Här förbereder Lennart Hedlund, Krister Svensson och Torbjörn Martinsson från Teater Västernorrland en föreställning i Ljustorps bygdegård. Bild: Tord Lundgren.

Annons

I Västernorrlands har två nya föreningar blivit medlemmar, så distriktet har nu totalt 63 medlemmar. Många människor väljer att engagera sig i en bygdegård, en allmän samlingslokal som erbjuder många möjligheter. De allmänna samlingslokalerna har stor betydelse som samlingsplats för människor, föreningar och olika verksamheter i lokalsamhället. De är en del av vår demokratiska infrastruktur.

Annons

– Vi har en obyråkratisk organisation, är lätta att nå och snabba att hjälpa till. Vi har dessutom väldigt bra försäkringsvillkor. Det säger Lars-Håkan Spjuth, ordförande i Västernorrlands bygdegårdsdistrikt.

Annons

  – Bygdegårdarna är en hörnsten i svenskt kulturliv. Vi erbjuder många människor en möjlighet att ta del av och utöva kultur, säger Kenneth Lundmark, förbundschef, Bygdegårdarnas Riksförbund.

Trots coronapandemins utmaningar har antalet bygdegårdsföreningar ökat. 2021 ser vi en nettoökning med åtta föreningar i landet. I många fall samlas medborgarna i närområdet för att tycka till om detaljplaner och för att hitta servicelösningar för livskraftiga landsbygder i bygdegården.

Bygdegårdsföreningarna ökar i Västernorrland och gårdarna är viktiga samlingsplatser. Här Östby Hembygdsgård i Erikslund.

Bild: Mikael Engström

De är viktiga som samlingsplatser vid större skogsbränder, elavbrott och vid exempelvis eftersökningar av försvunna personer. Nya föreningar i Västernorrlands bygdegårdsdistrikt är Rö Folkets Hus och Byalagsförening, Härnösands kommun, och  Söröjebygdens Intresseförening, Sundsvalls kommun.

Bygdegården är

•  en föreningsdriven, allmän samlingslokal som är skapad av människor utifrån bygdens behov och drivs av ideella krafter.

• en mötesplats som är öppen att hyra för alla med en demokratisk värdegrund.

Annons

Där skapas en social sammanhållning och ett engagemang som är grunden för att både människor och bygder kan utvecklas.

Lars-Håkan Spjuth, ordförande Västernorrlands bygdegårdsdistrikt

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy