Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

VAL 2022: Skolan

Debatt
Skolan i Sundsvall behöver optimism och nytt ledarskap

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är dags att släppa prestigen och lyfta blicken. Skolan är alldeles för viktig för att sjabblas bort i politiska konflikter. Det är Sundsvalls framtid det handlar om, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Skolan i Sundsvall har under lång tid kämpat med stora ekonomiska underskott, dåliga skolresultat och ett högt tonläge i debatten. Skolor har ställts emot varandra, konfliktnivån har varit hög och högljudda protester har hörts från skolpersonal. Det behöver nu förändras.

Skolan behöver arbetsro, optimism och en tydligt utstakad väg framåt. Men då behövs ny politik och ett nytt politiskt ledarskap.

Vi söker Sundsvallsbornas förtroende för just det.

Att ha en ekonomi i balans är centralt för att kunna leverera skolverksamhet av hög kvalitet, såväl idag som i framtiden. Men sedan 2015 har underskotten i barn- och utbildningsnämnden växt för varje år. Vänsterdebattörer anklagar friskolorna för kommunens dåliga ekonomi, det menar vi är bakvänt. Det finns många exempel från andra kommuner med liknande förutsättningar som i Sundsvall där ekonomin är i balans. Men för att nå ekonomi i balans behöver den kommunala organisationen anpassas utifrån hur många elever som befinner sig i den kommunala skolan.

Annons

Annons

Elevernas skolresultat i Sundsvalls kommunala skolor är långt sämre än vad de borde vara. Det är djupt oroväckande och ett misslyckande. Men även denna utveckling kan vändas. Det behövs ett tydligt fokus på kunskaps och elevernas lärande, det ska aldrig finnas några tvivel om att det är skolans främsta uppdrag. I detta behövs tydliga krav och höga förväntningar, på såväl skolledare som elever. Det är också centralt att den garanterade undervisningstiden, den tid som elever enligt lag har rätt att få i skolan, utan förbehåll genomförs. Så är inte fallet idag.

Kunskap och undervisningstid behöver kompletteras med studiero och ordning och reda. Alla skolor ska ha ordningsregler som är väl förankrade med personal, elever och vårdnadshavare. I skolan ska ingen elev behöva sitta med hörselkåpor för att få arbetsro i ett klassrum.

Vi tror också att samverkan och samarbetet mellan kommunala skolor och friskolor behöver stärkas. Vägen framåt är inte att skylla misslyckanden på varandra utan istället lära av varandra. Sundsvalls elever är vårt gemensamma ansvar och oavsett om en elev går på en friskola eller en kommunal skola så ska skolgången präglas av kunskap, höga förväntningar och studiero. I detta finns lärdomar att dra av varandra.

Skolan kan göra mycket – men inte allt. Forskning visar att den viktigaste faktorn för att en elev ska lyckas i skolan är föräldrarnas engagemang. Arbetsmodeller för detta finns det många goda exempel på hos friskolor i Sundsvall, exempelvis Engelska skolan. Sådana arbetssätt behöver införas även i våra kommunala skolor.

Annons

Annons

Det är dags att släppa prestigen och lyfta blicken. Skolan är alldeles för viktig för att sjabblas bort i politiska konflikter. Det är Sundsvalls framtid det handlar om.

Viktoria Jansson (M), ledamot barn- och utbildningsnämnden

Sven Bredberg (M), ledamot barn- och utbildningsnämnden

Jörgen Eriksson (M), ersättare barn- och utbildningsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy