Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Ge vårdpersonalen bättre löner och arbetsmiljö – använd statsbidraget

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Trycket på sjukvården är extremt stort nu. Personalen på sjukhusen vittnar om patienter i korridorerna, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Pandemin är snart inne på sitt tredje år och vi är i början av den fjärde smittspridningsvågen. De två senaste åren har regionen gjort stora ekonomiska överskott tack vare bidrag från staten. Pengar som kunde ha använts till att stärka upp kapaciteten eller satsa på personalen. Vänsterpartiet är starkt kritiska till att så inte gjorts. Varför har inte dessa pengar använts för att förbättra och utöka vårdens kapacitet? Varför har regionledningen inte säkerställt att vi slipper stå med en slutkörd och underbemannad personalkår inför nästa förväntade smittspridningsvåg?

Trycket på sjukvården är extremt stort nu, den fjärde vågen har hittills inte lett till lika många inläggningar av patienter med covid-19 som tidigare, men däremot har säsongsinfluensan och RS-viruset slagit hårt. Tillsammans med det dåliga utgångsläget med många vakanser, inte minst från de sjuksköterskor som under 2021 valt att lämna regionen, gör nu de många sjukskrivningarna hos personalen att personalläget är extremt ansträngt. Personalen på sjukhusen vittnar om patienter i korridorerna på varje avdelning som gör det omöjligt att agera smittsäkert och om patienter som blir kvar på akutavdelningen i många timmar utan mat.

Annons

Annons

Det skulle inte behöva vara så här. Om ledningen tagit personalens och fackförbundens mångåriga signaler på allvar och framför allt de akuta ropen som rungat under det senaste halvåret, så skulle situationen ha sett betydligt bättre ut. Vi har haft tid på oss att agera för att säkra upp både arbetsmiljön för personalen, förbättra möjligheterna till rekryteringar och utöka kapaciteten på våra sjukhus. Pengar har funnits och att inte göra rätt satsningar kommer nu och framöver att kosta regionen mångdubbelt mer, när allt fler i personalen slutar. Utebliven satsning leder också till att vård skjuts upp och att våra patienter inte får den vård de behöver i tid.

Vi förstår att regionen inte kan göra allt för att lösa situationen här och nu. Vi menar att staten behöver tillföra mer pengar till vården generellt. Vi menar också att staten måste se över vad de kan sätta in för åtgärder för att säkra tillgång till personal, både på kort och lång sikt, för regionerna. Det är ett arbete som regionerna inte klarar själva. Men vi menar också att det är regionens ansvar att agera nu för att lyckas behålla den hårt ansträngda personalen och även kunna locka tillbaka personal som idag är sjukvårdsutbildad och väljer att arbeta med andra saker.

Regionen måste bland annat:

1. Erbjuda bättre löner.

Annons

2. Förbättra arbetsmiljön, till exempel genom förmånligare arbetstidsmodeller.

Regionen behöver använda pengarna som kommit från staten för hantering av pandemin för att göra dessa typer av åtgärder. Regionledningen har haft två år på sig att se till att vi inte hamnar i just den situation som vi är i nu. Personal och länsinvånare förtjänar faktiskt bättre.

Nina Orefjärd (V), gruppledare Region Västernorrland

Isabell Mixter (V), ledamot regionstyrelsen

Lars-Gunnar Hultin (V), ledamot regionfullmäktige

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy