Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Våld i nära relationer kan aldrig accepteras – insatserna prioriteras

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck är allvarliga samhällsproblem som medför stort lidande, skriver debattförfattarna. Bilden är arrangerad.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Sundsvalls kommunfullmäktige antog i juni 2021 en nollvision mot mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Initiativet kom från den politiska majoriteten, bestående av Socialdemokraterna, Centern och Vänsterpartiet. Vi beslutade om en rad prioriterade insatser och nu vid årsskiftet påbörjas arbetet med att omsätta nollvisionen i praktiken.

Annons

Under 2022 genomförs en utbildningssatsning för stora delar av kommunens personalgrupper med syfte att både upptäcka våld tidigare och förebygga våld. Genom att tidigt se och följa upp tecken på våld kan vi minska mänskligt lidande och även, i förlängningen, rädda liv.

Annons

En överenskommelse mellan socialtjänsten och det kommunala bostadsbolaget Mitthem finns sedan årsskiftet på plats. Tolv lägenheter per år avsättas till kommunens stödcentrum för våldsutsatta, vilket möjliggör för våldsutsatta att få en egen bostad efter att den fått akut hjälp och stöd.

Parallellt med det här arbetet vidtas också särskilda åtgärder för att motverka hedersvåld. Med hjälp av statsbidrag har kommunerna i Västernorrland tillsammans med länsstyrelsen inrättat ett resurscentrum mot våld, med särskilt fokus på hedersrelaterat våld och förtryck. De ska jobba med att erbjuda utbildning och vägledning till yrkesverksamma, men också vägledning till rätt stöd för den som utsätts för våld eller förtryck.

Mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck är allvarliga samhällsproblem som medför stort lidande. Det kan vi aldrig acceptera. Vi kommer fortsätta arbeta för att omsätta nollvisionen i praktiken, och kommer under 2022 fortsätta föra dialog med civilsamhälle, polisen och andra aktörer om hur vi som samhälle kan ta oss an den här uppgiften tillsammans.

Niklas Säwén (S), vice ordförande kommunstyrelsen, Sanna Jonsson (C), gruppledare, Isabell Mixter (V), gruppledare och Jonas Väst (S), ordförande individ- och arbetsmarknadsnämnden

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy