Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
För att få framtidstro i klimatfrågan krävs handling

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bonus-malussystemet gör att Sveriges elbilsförsäljning idag är i toppen i Europa. Det är gröna framgångar som nåtts tack vare att Miljöpartiet suttit i regering, skriver debattförfattarna.

Bild: Emelie Makrill

Annons

Oskar Brusell (M) skriver, i en insändare i ST 12/1, att klimatpolitiken behöver signalera framtidstro. Vi håller helt med Brusell om detta, men där tar likheterna slut. Vår bestämda uppfattning är att framtidstro i klimatfrågan skapar man med en faktor som Moderaterna saknar – handling. Här är Miljöpartiet unikt i svensk politik.

Sedan Miljöpartiet klev in i regering 2014 har en klimatlag införts, som tvingar alla kommande svenska regeringar att ta fram en klimatpolitisk handlingsplan vart fjärde år.

Industri- och klimatklivet gör att svenska företag ställer om snabbare än någonsin, och ger fler jobb i norra Sverige. Bonus-malussystemet gör att Sveriges elbilsförsäljning idag är i toppen i Europa. Det är gröna framgångar som nåtts tack vare att Miljöpartiet suttit i regering. Det är också exempel på klimatåtgärder som Moderaterna motsatt sig.

Annons

Annons

Miljöpartiet har samlat 224 åtgärder i vår Klimatfärdplan, som ska se till att Sverige lever upp till Parisavtalet. Vi vill bland annat se en vetenskapligt grundad koldioxidbudget och en lag för att fasa ut all fossil verksamhet till 2030.

Miljöpartiet vill satsa på förnybar energi, särskilt i södra Sverige där behovet av el är stort. Samtidigt säger Moderaterna nej till vindkraft motsvarande nästan 60 TWh ny elproduktion. Nu senast till en vindkraftspark ute till havs, långt utanför Stockholms kust. Bara denna park hade producerat ungefär lika mycket el som hela Forsmark.

Amanda Lind (MP), en av debattförfattarna. Foto: Fredrik Hjerling/Miljöpartiet

Den el vi använder ska vara förnybar, men vi måste även effektivisera Sveriges energianvändning. Därför satsade Miljöpartiet i regering på stöd till energieffektivisering i framför allt flerbostadshus. Stödet skulle minska utsläppen, familjers elförbrukning och elräkning. Men i den M-KD-SD-budget som nu styr svensk politik är stödet bortplockat.

Resultatet av Moderaternas politik är att Sverige riskerar att gå miste om 33 miljarder i stöd från EU:s fond för klimatsmart återstart. Moderaterna verkar mer angelägna om att elda för kråkorna med kärnkraft, än att enskilda ska få hjälp att minska sin elförbrukning och elräkning.

Annons

Annons

Beroende av bil ska inte innebära beroende av bensin och diesel. Människor som inte har något alternativ till bil ska få stöd, genom en landsbygdsbonus för miljöbilar. Vi vill att bilar ska köra på förnybara bränslen och el, fler ska ha möjlighet att välja bort bilen. Att som Moderaterna subventionera fortsatt användning av bensin och diesel, låser fast landsbygden i ett beroende av olja från Ryssland och Saudiarabien. Det är inte en politik för framtiden.

​Klimatfrågan är akut, mycket måste göras på kort tid. Miljöpartiet har en plan för hur Sverige når nollutsläpp. Den är tydlig, baserad på vetenskap och rör varje sektor. Vi kan nå dit samtidigt som vi bygger ett bättre samhälle för alla.

Amanda Lind, riksdagskandidat MP Västernorrland

Brita Wessinger, riksdagskandidat MP Västernorrland

Johanna Thurdin, ordförande MP Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy