Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Optimism stoppar inte klimatförändringarna – våra liv kommer att bli påverkade

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Oavsett politisk syn och varierande optimism kommer klimatförändringarna att påverka våra liv, skriver Anders Olsson.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

I ST den 12/1 framhåller moderaten Oskar Brusell (OB) sitt parti som "Sveriges främsta miljöparti". Låt oss se vilka "rejäla och konkreta åtgärder" han för fram.

Han skriver att framtidens klimatpolitik behöver signalera framtidstro. Visst, och jag antar att alla partier har tro på sin politik, så det är inte unikt för OB:s parti.

Han skriver vidare att fokus måste tas från "skräck och domedagsprofetior" som "tagit fokus från samtalet". Är det rapporten från FN:s klimatpanel som Brusell ser som domedagsprofetia eller ST:s reportageserie om klimatet och reportage om översvämningar, torka, smältande isar som vi kan se på nyheterna som tar fokus från samtalet? Om OB inte inser att de klimatförändringar vi ser kommer att påverka vår framtid mycket från vad vi är vana vid nu, oavsett hur "optimistiska" vi är, så kan det vara bra att sätta sig ner och reflektera över skillnaden mellan optimism och dumoptimism.

Annons

Annons

OB anger att han vill satsa på utökade klimatavdrag för industrin och mer klimatbistånd. Vackra ord, men avdrag för industrin och bistånd finns redan, så hur vill OB förändra?

Intressant är att han vill satsa på "ekonomiska incitament till de som håller rent". Vad betyder det? Att det ska bli lättare för företag som Think pink att tjäna pengar på avfallshantering?

Slutligen några allmänna reflektioner.

1. Det läge som råder i stora frågor som klimat, energi, skatter, skola och liknande är resultatet av flera års kompromisser av regeringar av olika färg. Att peka finger och skrika "det är deras fel" imponerar inte på de som vuxit ur sandlådan. Vuxet vore att gilla läget, dra lärdom av det som fungerar eller inte och gå vidare.

2. Elpriset är (lite förenklat) orsakat av att vi har en internationell elmarknad, men OB kanske vill förstatliga elbolagen och sätta ett fast elpris? Det vore onekligen ett nytt grepp från det parti OB kallar Sveriges främsta miljöparti.

3. Klimatpolitik är viktigt, det har OB rätt i. Oavsett politisk syn och varierande optimism kommer klimatförändringarna att påverka våra liv. Såväl OB som andra politiska, ideella, mediala och kommersiella krafter behövs, men ägna kraft åt att vara konkret och fastna inte i gnällande på vad andra gör. Titta framåt, inte bakåt annat än för att dra lärdom av vad som fungerat eller inte.

Anders Olsson, Bergeforsen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy