Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Debatt
M: Socialdemokraterna har tappat kontrollen – Sundsvall behöver ett nytt styre

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I nuvarande besparingsarbete har vi sett en rad av felprioriteringar. Ett exempel är hanteringen av Allsta skola, skriver debattförfattarna.

Bild: Filip Gustafsson Högman, Arkivbild

Annons

Mandatperioden 2018–2022 har i Sundsvalls kommun präglats av politiskt kaos. Sundsvallsborna har kunnat följa de rejäla ekonomiska underskotten, hastiga chefs- och direktörsbyten och politiskt spel. Ett nytt borgerligt styre efter valet kommer att stå för ordning och reda samt ett ansvarstagande politiskt ledarskap.

Den 12/1 kom nyheten om att skoldirektör Urban Åström sparkats av barn- och utbildningsnämndens ordförande Lisa Tynnemark (S). Detta efter en lång besparingsprocess, som präglats av otydliga budskap och tvära kast. Barn- och utbildningsnämndens situation, gällande ekonomiska underskott och bristande skolresultat, bärs ytterst av den politiska ledningen – inte av enskilda tjänstepersoner.

Annons

Visst är valet av nyckelpersoner en mycket viktig del i det praktiska arbetet – men visioner, prioriteringar och ramar sätts av politiken och det är just där det brister.

Annons

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet har nu styrt Sundsvalls kommun i över sju år. Deras politiska prioriteringar har lett till att kommunens ekonomi gått kräftgång, vilket till syvende och sist lett och fortsätter att leda till tunga besparingar. I nuvarande besparingsarbete har vi sett en rad av felprioriteringar.

Ett exempel är deras hantering av Allsta skola. Landsbygdsskolan stängdes ned i förra årets besparingsrunda, signerat Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet. Därefter tar en driven, lokal förening initiativ till att återöppna skolan som friskola efter att kommunen sålt byggnaden till samma förening. Vad som är märkligt med detta förfarande är att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gör ingen hemlighet av deras avståndstagande mot friskolor, trots populariteten hos både elever och föräldrar. Samtidigt har samma partier under större delen av året skyllt det kommunala underskottet på just friskolor.

För oppositionen är det viktiga att en skola finns i Allsta – inte vem som driver den. Däremot står vi, som många andra, undrandes till logiken i majoritetens beslut och den enda logiska förklaringen är att återöppningen sker passande nog under ett valår.

Moderaterna söker tillsammans med den Blå Alliansen Sundsvallsbornas förtroende att leda Sundsvalls kommun. Det behövs ett ansvarstagande ledarskap och en ekonomi som banar väg för Sundsvall i framtiden. Politiskt kaos, tvära kast och ekonomiska resultat som tillfälligt förbättras tack vare ökade skatteintäkter och statsbidrag är inte en långsiktigt hållbar lösning för Sundsvall. Det leder till slut till att man får prioritera bort delar inom viktiga områden som skola, vård och omsorg. Vi vill tvärtom tydligt prioritera kommunens kärnuppgifter, så att varje Sundsvallsbo känner att man får valuta för sina skattepengar.

Alicja Kapica (M), oppositionsråd

Viktoria Jansson (M), gruppledare

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan