Annons

Annons

Annons

Debatt
Så säkrar vi en rättvis omställning för landsbygderna

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När människor som är beroende av bil drabbas av höga bränslepriser tävlar partierna om att sänka priset på klimatutsläpp. Det är inte bra för någon. Sverige behöver istället en politik som både stöttar de människor som drabbas ekonomiskt och samtidigt minskar utsläppen. Miljöpartiet har svaren.

Höj klimatbonusen till 80 000 kronor för elbilar som köps av boende i landsbygd, föreslår debattförfattarna.

Bild: Arkivbild

Sänk skatten i glesbygdskommuner med ytterligare 4 000 kronor per år. Tillsammans med det befintliga glesbygdsavdraget ger det nästan 500 kr i månaden i plånboken för alla på landsbygden – även de som redan har investerat i klimatomställningen.

Annons

Höj klimatbonusen till 80 000 kronor för elbilar som köps av boende i landsbygd. Hittills har klimatbonusen för att köpa miljöbilar framför allt använts i storstadskommuner, men det är de som är beroende av bil som har mest att tjäna på att köra elbil.

Annons

Inför skrotningspremie på 10 000 kronor för den som vill byta från fossilbil till mer klimatsmarta transporter. Premien ska kunna användas för att både köpa eller leasa en ny eller begagnad miljöbil, oavsett om den är ny eller begagnad. Premien ska också kunna användas till att betala andra former av hållbara transporter.

Bygg 100 000 nya laddstolpar där de behövs mest och öka stödet till hemmaladdning i landsbygder. Vi vill se en kraftig satsning på utbyggnad av laddinfrastruktur i hela landet. Staten behöver ta huvudansvar för att laddinfrastruktur byggs ut där inte marknaden möter behoven och det behöver bli enklare och billigare att installera elbilsladdare hemma.

Bygg ut samhällsservicen i hela landet. När samhällsservice monteras ner och avståndet till vårdcentraler, apotek och butiker ökar blir fler beroende av bilen. Vi vill att det offentliga tar ett ansvar för att återupprätta servicen på fler orter. Det är billigare att köra elbil än bensinbil, men allra billigast är att slippa åka bil för varje litet ärende.

Omställningen till en hållbar framtid måste ske nu och den måste vara rättvis. Med Miljöpartiets förslag gör vi det enklare att leva i hela Sverige, samtidigt som vi minskar utsläppen.

Annons

Märta Stenevi, språkrör MP

Per Bolund, språkrör MP

Amanda Lind, riksdagskandidat MP Västernorrland

Johanna Thurdin, ordförande MP Sundsvall

Knapp Britta Thyr, distriktsordförande MP

Brita Wessinger, toppkandidat regionen MP Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan