Annons

Annons

Annons

Tynderö

Debatt
Naturturism – låt naturen bestämma tempot!

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Timrå kommun vill rida på den växande vågen av naturturism. Som ett speciellt attraktivt område för detta anges Åstön, ute vid Bottenhavskusten. Det är inte första gången som Åstön hamnar i fokus för kommunens planer på att locka turister. Det har tidigare bedrivits camping på området ute vid Skeppshamn, men utfallet av den satsningen blev kanske inte riktigt som tänkt. Det visade sig att det blev mer av ett permanent uppställningsområde för ett antal husvagnar och -bilar.

Annons

Annons

Kapellet på Åstön. Foto: Stig Carlsson

Under den senaste sommaren har det funnits ett café med servering ute i den gamla officersmässen. Det är ett upplägg som många uppskattat som en lagom verksamhet.

Området i övrigt består ju av mängder av gångvägar och vikar att upptäcka och inbjuder till ett friluftsliv, "easy going";. Här finns ju också rika möjligheter till kulturupplevelser, till exempel kapellet och fiskemuseet.

Man vandrar runt, hittar en egen badvik och avslutar med en fika på caféet!

Att, som kommunen vill, anlägga en camping och långtidsuppställning för husbilar och andra liknande fritidsfordon i Skeppshamn tror jag inte skulle vara rätt modell. En betydligt lämpligare plats är väl då Åkeröviken där det satsats på servicebyggnad och dessutom finns badstrand. Därifrån är det ju gångavstånd till Skeppshamn.

De två senaste åren under pandemin har det verkligen visat sig hur uppskattat Åstö naturreservat med Skeppshamn är. Låt oss alla få behålla denna unika miljö och natur som vi i Timrå ska vara stolta över och värna om!

Stig Carlsson, Naturskyddsföreningen Timrå

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan