Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Talibanernas krig mot kvinnorna och musiken

Det är sommaren 2003. USA har just invaderat Irak.

I Stockholm mördas en fotbollsspelare med ett förflutet i Afghanistan och en viss Giuseppe Costa häktas för brottet.

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

Talibaner kontrollerar bilar vid en vägspärr i Kabul. Redan har FN mottagit uppgifter om att de avrättar meningsmotståndare, trots att de gett löften om manesti. AP Photo/Petros Giannakouris

Annons

För att få honom att erkänna det anlitas en expert på förhörsteknik, professor Hans Rekke.

Så börjar David Lagercrantz bok ”Obscuritas”. Rekke är dock inte nöjd med förundersökningen, Costa släpps och allt hamnar åter på ruta ett. Men den unga närpolisen Micaela Vargas från Husby, som själv är barn till flyktingar från Chile, kan inte släppa fallet. Hon söker upp Rekke och frågan om vem fotbollsdomaren egentligen var – offer eller gärningsman – leder dem till CIA likaväl som till talibanernas krig mot musiken under sitt tidigare styre i Afghanistan. Motståndet mot västvärldens såväl klassiska som populära musik är ett krig som sker både i det egna landet och grannländerna.

Det är spännande att boken speglar vad som tidigare har hänt men som nu även ser ut att upprepas sedan augusti 2021. Talibanerna har på nytt intagit stad efter stad i Afghanistan och slutligen fått kontrollen i huvudstaden Kabul. Nu står det klart att hela landet återigen verkar tvingas in i de islamistiska fundamentalisternas händer. Ekonomin har på nytt kollapsat. Och för Afghanistans kvinnor och flickor innebär det på nytt slutet på deras frihet och deras framtidsdrömmar, varför Lagercrantz bok känns dubbelt aktuell.

Annons

Annons

Under talibanernas tidigare styre, som David Lagercrantz skildrar i sin bok, fick flickor och kvinnor inte gå i skola, utbilda sig eller arbeta utanför hemmet. Om kvinnor bröt mot dessa regler straffades de med fängelse, tortyr eller till och med dödsstraff. Under talibanstyret på 90-talet blev kvinnor ofta torterade med piskrapp eller avrättade genom offentlig stening. Talibanerna uppmuntrade också barnäktenskap och den stora majoriteten av alla äktenskap var tvångsäktenskap.

David Lagercrantz. Bild: Kajsa Göransson

Utöver dessa grava kränkningar av kvinnors och flickors rättigheter innebar talibanernas tidigare styre även att kvinnornas hälsa försämrades. Kvinnor fick inte gå till manliga läkare, samtidigt som knappt några kvinnliga läkare eller sjuksköterskor fick lov att arbeta. Detta påverkade till exempel mödradödligheten i Afghanistan som låg på 1500 dödsfall per 100.000 födslar när talibanstyret föll år 2001, och som 15 år senare hade sjunkit till 638 dödsfall per 100.000 födslar.

Talibanerna förbjöd också all musik. För oss är det svårt att förstå varför man startar krig mot musik, att den kan utlösa ett svart vansinne. Och det är över huvud taget svårt – från en västerländsk front – att begripa sig på talibanerna. Förklaringen tycks ligga i att många av de unga män som vare sig kan läsa eller skriva, eller får någon annan utbildning än koranskolor som lär ut en bokstavstrogen islam och en längtan tillbaka till 600-talet, hos dessa ungdomar framkallar narcissism, psykopati och machivellianism. Hela den mörka triaden.

Annons

Annons

David Lagercrantz skriver att han tror att talibanerna bär inom sig en vilja att krossa det som är ouppnåeligt för de flesta i utvecklingsländerna. Den formar ett mörkt begär som tickar i hemlighet mot oss. Men ibland, som under kulturrevolutionen i Kina, skapas ett system som legitimerar deras begär och deras längtan att försöka förstöra det västerländska systemet, vilket då får en ideologisk överbyggnad. Och då kan det gå riktigt illa, anser han.

Under de tjugo år som gått sedan Afghanistan blev av med det förra talibanstyret har kvinnor och flickor i landet kunnat leva i större frihet. De har inte varit tvungna att bära burka eller ha en manlig ledsagare. Men nu är vi tillbaka till samma förtryck som rådde innan, utan att västländerna kan göra någonting åt saken.

I Obscuritas avslöjar Lagercrantz konsekvenserna för de som drabbas av både hämnd mot musikutövning och oliktänkande. I denna maktkamp som aldrig verkar ta slut.

Mats Lönnerblad

Fakta

Bok

David Lagercrantz: Obscuritas
Norstedts förlag

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy