Annons

Annons

Annons

Annons

Larmen inifrån vården

Debatt
Stark oro över patientsäkerheten – förstår regionledningen allvaret?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Som representant för drygt hundra medlemmar (läs patienter) i Västernorrland känner jag en stark oro över patientsäkerheten, skriver Lennart Uggeldahl.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Jag blir arg och ledsen, nej jag blir förbannad (ursäkta språkbruket), när jag i ST läser hälso- och sjukvårdsdirektören Kurt Petterssons uttalande om alla uppsägningar inom sjukvården. Kurt Pettersson säger i artikeln "Med tanke på hur bemanningsläget är, så är det självklart tufft. Det finns alltid en risk att vi kan tappa ytterligare personal och det vore absolut inte bra".

Annons

Året 2020 var det 144 av sjukvårdens anställda som sa upp sig. I fjol hade ytterligare 222 sagt upp sig. Fram till den 26 januari ytterligare 74 sagt upp sig. Drygt en 50-procentig ökning! Befinner sig Kurt Pettersson på samma planet?

Annons

Som representant för drygt hundra medlemmar (läs patienter) i Västernorrland känner jag en stark oro över patientsäkerheten. En oro som även den medicinska professionen känner. En oro som inte regionledningen verkar ta på allvar med tanke på vissa uttalanden.

Regionen är en stor koncern med miljardomsättning. I näringslivet sätts det höga krav på kompetens att leda så stora företag. Det gäller såväl styrelse som själva företagsledningen. Det måste finnas en insikt och kunskap om företagets grundläggande verksamhet. Jag ifrågasätter om den insikten och kunskapen finns inom regionens ledning. Det ekonomiska sluttande planet inom regionen borde leda till en ordentlig översyn av administrationens kostnader. Jag kan inte påminna mig att jag läst om nedläggningar eller nedskärningar inom regionens administration.

Sjukhusdirektör Kurt Pettersson säger i ST att ”Vi är otroligt glada över att politiken haft möjlighet att gå oss tillmötes. Politiken gör ett fantastiskt jobb och försöker hjälpa hälso- och sjukvården”.

Det låter ju bra men det vill till att de ambitionerna når ända fram till de som sliter i ”fronten”. Ökningen av lönerna är ett bra steg i rätt riktning. Det gäller dock att även se över arbetssituationen och arbetsmiljön.

Annons

Annons

Jag har sedan 2005 varit inlagd på Sundsvalls sjukhus i olika perioder och längd, senast hösten 2021 i tre veckor. Jag har under alla år kunnat följa utvecklingen, eller snarare avvecklingen av vården inom Sundsvalls sjukhus. Jag har kunnat se personalens förtvivlan över att inte räcka till. Jag förstår inte hur de orkar ge den fina vård och omvårdnad som en pressad personal ger patienterna. Till slut orkar man inte mer, hur gärna man än vill leva upp till sina ambitioner om en professionell vård.

Jag vill uppmana Kurt Pettersson att jobba en eller två månader på någon av de utsatta avdelningarna. Då kanske han kommer närmare verkligheten och kan verka för en utvecklande vård i stället för avvecklande vård. Troligen går det inte, det krävs kompetens att jobba på sjukhuset.

Lennart Uggeldahl, ordförande ILCO Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan