Annons

Annons

Annons

Förskolesituationen

Debatt
Paradoxalt om förskolorna – bättre behålla de väl fungerande än att bygga nya

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sundsvalls kommun behöver spara pengar, säger de. Och det är tydligen så akut att man behöver stänga flera förskolor – bland annat Ängens förskola på Alnö. En stor, nyrenoverad och välfungerande förskola i trafiksäker, trygg och lugn miljö vid en återvändsgränd i ett villaområde med ojämförbart bra utemiljö för lek och utveckling för barn i alla åldrar.

Ängens förskola är en stor, nyrenoverad och välfungerande förskola i trafiksäker, trygg och lugn miljö vid en återvändsgränd i ett villaområde med ojämförbart bra utemiljö för lek och utveckling för barn i alla åldrar, skriver debattförfattaren.

Bild: Charlotta Hagberg

Annons

Detta kom som en total chock för både föräldrar och personal i februari – och värst var att man serverades denna information med bara en veckas respit tills beslut skulle fattas i BoU-nämnden.

Annons

Med gemensamma krafter protesterade föräldrar och anhöriga, och lyckades därmed få politikerna att skjuta upp beslutet till 30 mars 2022. Sundsvalls kommun ska då, på föräldragruppens unisona begäran, presentera en konsekvensanalys utifrån barnperspektivet. Hur detta skulle slå mot barnen har nämligen inte utretts.

Paradoxalt och nästan lika chockartat är att ST, dagarna efter chockbeskedet om förskolenedläggningarna, den 22 februari publicerar en artikel om att Sundsvalls kommun, genom sitt kommunala bostadsbolag Mitthem, kommer att bygga en gigantisk lekpark på Alnö. 5 000 kvadratmeter lekyta för barn i alla åldrar. Detta satsar man alltså pengar på, samtidigt som man menar att barnunderlaget är vikande för Alnö och därför behöver man stänga flera förskolor. Känns varken genomtänkt eller sakligt korrekt, eller hur? Alnö är ett inflyttningsområde med mängder av nybyggnationer och det är unga familjer som bygger. Nej, här ligger en hund begraven…

Redan dagen efter lekparksreportaget kommer nästa skräll: Sundsvalls kommunalråd Bodil Hansson (S) basunerar glädjestrålande ut att kommunen gjort en vinst på över 360 miljoner kronor och att man avser att "göra nyinvesteringar i äldreboenden, förskolor och idrottsanläggningar". Nu reagerar vi å det starkaste. Hur vore det om man till att börja med ser till att bibehålla de utmärkta och väl fungerande förskolor som finns? Det bör väl ha högre prioritet än att bygga nya.

Annons

Annons

Sundsvalls kommun menar att ventilationen på flera förskolor är gammal och behöver bytas ut. Detta är huvudargumentet till varför man valt att stänga till exempel Ängens förskola. Ventilationen är emellertid besiktad utan anmärkningar. Den är alltså godkänd och fullt fungerande. Om man skulle vilja byta den, så skulle detta kunna utföras endera under sommaruppehållet eller avdelning för avdelning medan den aktuella avdelningen huserar i Skorvens intilliggande tomma lokaler. Sålunda inga problem och verkligen inget hållbart argument för att stänga en nyrenoverad förskola med nästan 60 barn, vilka då ska splittras och spridas ut på Alnös andra förskolor.

Fakta är att Sundsvalls kommun (S, C och V) planerar att skapa stordrift inom förskolan – alltså, riktigt stora tvåvåningsenheter med åtta avdelningar och större barngrupper. Detta är pedagogiskt, socioekonomiskt, smittmässigt och trygghetsmässigt kontraproduktivt och inte alls förenligt med barns behov. Man låter ekonomin gå före barnens utveckling, behov och trygghet. Man väljer att spara på de svaga grupper som inte kan strida för sina behov eller rättigheter. Cyniskt så det förslår.

Det är valår. Hur tänker du rösta?

Mormor Åsa E Melander

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan