Annons

Annons

Annons

Alpint

Högdramatisk avslutning väntar – vi sänder alpincupen från Sälen: ”Mycket nerv”

Efter en lång säsong återstår endast fyra deltävlingar av den svenska seniorcupen i alpin skidåkning.

Nästa vecka kan du som är, eller blir, prenumerant se avslutningen av Svenska spel Alpine Elite Tour live på sajten.

Först ut: Storslalom i Stöten på tisdag och onsdag.

Saga Bergman är projektledare för Svenska Spel Alpine Elite Tour.

Bild: Torbjörn Ingvarsson

Annons

Med start på tisdag förmiddag kommer Sveriges alpina seniorer att göra upp om vem som är säsongens bästa allroundåkare. Två storslalom- och två slalomtävlingar återstår innan årets upplaga av Svenska Spel Alpine Elite Tour ska summeras.

Sara Bergman är projektledare för AET och hon är nöjd med säsongen så långt.

– Jag tycker att det har varit en fantastisk tour så här långt, som verkligen har visat att vi har föreningar som kan arrangera tävlingar i storklass – och att vi har så många bra åkare i Sverige som har åkt runt och presterat.

Inbäddat innehåll

Annons

På tisdag och onsdag kommer storslalom att köras i Stöten, följt av slalomtävlingar i Kläppen på fredag och lördag. Du som är, eller blir, prenumerant kan se samtliga tävlingar live på sajten.

Annons

– Jag tror att det kommer bli roliga tävlingar som kommer innehålla mycket nerv. På herrsidan framförallt om vem som tar hem cupen och på damsidan är det jämnt bakom Cornelia (Öhlund), säger Saga Bergman.

Åre SLK:s förstaårssenior Cornelia Öhlund leder totalen i damklassen med 237 poängs marginal ner till tvåan, klubbkompisen Sophie Nyberg. Segraren i varje lopp får 100 cuppoäng, så helt avgjort är det inte ännu – även om Öhlund har stor chans på totalsegern.

I herrklassen är det betydligt jämnare. Valfjällets Johan Silfält leder med endast 28 poäng ner till Duveds Tobias Hedström. Silfält har vunnit tre av fyra storslalomtävlingar som körts hittills under touren och får ses som storfavorit inför avslutningsveckan.

Cornelia Öhlund, Åre SLK och Johan Silfält, Välfjällets SLK leder totaltouren inför avslutningsveckan i Sälen. Foto: Klas Rockberg

Bild: Torbjörn Ingvarsson

För totalsegraren väntar prispengar, som kan vara nog så viktiga för den framtida satsningen. Dessutom har man fått en stor möjlighet att visa vad man kan prestera i skidbacken.

– Framförallt så har de visat upp att de klarar att hålla igång en hel tour och det gör att man får upp ögonen för dem. Båda vinnarna ifjol har blivit uttagna till träningsgrupper i landslaget, säger Saga Bergman.

Annons

Annons

Hur viktig är AET för den alpina skidåkningens utveckling i Sverige?

– Jag tror att den är superviktig. Att vi skapar en högsta elitserie där man kan vara med och tävla med de som är kvar i Sverige.

Det är upplagt för stor dramatik när årets alpina seniortour ska avslutas under nästa vecka. Tävlingarna från Dalarna livesänds på sajten i sin helhet. Mer information om sändningarna kommer.

För att se avslutningen i AET måste du vara prenumerant på någon av Bonnier News lokala sajter, något du enkelt blir genom att klicka här.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan