Annons

Annons

Annons

Annons

Larmen inifrån vården

Debatt
Sjuksköterska lungavdelningen: Ett evighetspussel där bitarna blir allt färre

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nu räcker det! Släpp prestigen och agera! Vårt konstanta släckningsarbete och pusslande nådde sin gräns för länge sedan, skriver Natalie Eriksson, legitimerad sjuksköterska lungavdelningen.

Bild: Ove Öst

Annons

Den 16/2 gick flyttlasset för oss på lungavdelningen 23A till avdelning 14B (ortopeden). Detta då vi nått en bemanningsnivå som inte längre stod pall för att hålla en hel avdelning ovan ytan. Vid denna tidpunkt fanns 7,5 vakanta sjukskötersketjänster på lungavdelningen. Huvudanledningarna till att dessa sagt upp sig var den alldeles för höga arbetsbelastningen samt en frustration över att inte få något gehör från ledningen.

I nuläget har vi EN sjuksköterska i tjänst nattetid. Detta innebär alltså att vi är tvungna att ha en annan avdelning bredvid oss som kan bistå vid eventuella akuta situationer. Utöver detta saknas det även sjuksköterskor på dag- och kvällspassen – inte bara en dag i veckan utan nästintill veckans alla dagar. I och med detta kunde inte patientsäkerheten garanteras och det sattes då ett maxtak på antal patienter som vi kunde ha på avdelningen.

Annons

Annons

Flytten som genomfördes den 16/2 var nödvändig att genomföra och vi medarbetare förstod att detta var den enda lösningen för att fortsatt kunna ha en verksam lungavdelning. Det många dock inte ser är att en flytt av en hel avdelning är fruktansvärt krävande. Det är först nu, tre veckor sedan flytten gick, som allt ifrån IT-utrustning till förrådsstruktur äntligen börjat komma i ordning.

Men nu kommer nästa bakslag. Onsdagen den 9/3 fick vi medarbetare på lungavdelningen vetskapen om att vi inför sommaren, återigen, kommer att behöva flytta vår avdelning. Sommaren kanske ses som en anledning utåt sett, men det bottnar återigen i sjuksköterskebristen. Enligt en beräkning som gjorts är det 180 pass under semesterperioderna som saknar sjuksköterskor, och detta är enbart hos oss på lungavdelningen. För att vi sjuksköterskor ska kunna få fyra veckors semester är då tanken att en sammanslagning med en annan avdelning, som i sin tur har 172 stycken pass med sjuksköterskeavsaknad, ska lösa situationen. Hur denna ekvation ska gå ihop förstår vi dock inte.

Det är ni i ledningen som har satt oss medarbetare i denna situation som nu råder på Sundsvalls sjukhus, ingen annan kan ses som ansvarig för detta. Våra närmaste chefer sliter för att få verksamheterna att gå ihop. Vecka för vecka-principen är vad som gäller för att se om det fortsatt går att hålla avdelningarna öppna.

Annons

Nu räcker det! Släpp prestigen och agera! Vårt konstanta släckningsarbete och pusslande nådde sin gräns för länge sedan. Vi kanske bara är ett namn på ett papper för er i ledningen, men för någon annan är vi anledning till att de fortfarande är vid liv. Vi ger allt och lite till, men i slutändan fattas det ändå alltid en pusselbit, trots att vi vrider och vänder på våra egna liv, och därmed även oss själva.

Det känns som ett evighetspussel, för ju fler veckor som går, desto fler bitar är det som saknas i och med att en efter en säger upp sig. Det ser inte ljust ut, och fortsätter det så här så kommer pusslet aldrig bli färdigställt.

Natalie Eriksson, legitimerad sjuksköterska lungavdelningen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan