Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022: Förskolan i Sundsvall

Debatt
Många nackdelar med nedläggning av förskolor

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Miljöpartiet var kritiska till kommunens planer på att centralisera förskolorna redan för sex år sedan, när vi hade mandat i kommunfullmäktige, och vi är minst lika kritiska idag.

Miljöpartiet uppmanar de styrande i Sundsvalls kommun att tänka om och rusta upp de små förskolorna istället för att bygga nya jätteförskolor, skriver Johanna Thurdin (MP).

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Det kan tyckas effektivt och billigt för kommunen när många små och medelstora förskolor spridda runt om i stadsdelarna ersätts med några få jätteförskolor med åtta avdelningar i varje hus. Matlagningen kan effektiviseras och personal förväntas kunna hoppa mellan avdelningarna när behov uppstår.

Annons

Men de samhällsekonomiska kostnaderna blir desto större. Till de nya jätteförskolorna måste nästan alla barnen bli skjutsade i bil, jämfört med idag när många har promenadavstånd till en förskola. Bilskjutsningarna innebär både att många familjer tvingas skaffa två bilar och att barnen vänjs in i ett bilberoende.

Kommunens mål om omställning till hållbarhet blir bara tomma floskler om samhällsplaneringen fortsätter utgå från att alla ska åka bil överallt. Den samhällsekonomiska kostnaden av att låsa fast familjer i bilberoende adderar tyvärr till övriga nackdelar med jätteförskolor, som att barnen får en mindre trygg miljö och att lekytorna utomhus ofta är mindre och torftigare än på äldre förskolor.

Miljöpartiet uppmanar de styrande i Sundsvalls kommun att tänka om och rusta upp de små förskolorna istället för att bygga nya jätteförskolor.

Johanna Thurdin, Miljöpartiet de gröna i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan