Annons

Annons

Annons

Annons

Larmen inifrån vården

Debatt
Personal vid avd 52A och 52B: Riskfyllt att minska antalet vårdplatser inom psykiatrin

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Regionledningen tycks vara på väg att göra samma misstag i den psykiatriska vården som de redan gjort inom somatiken: lägga ner för många vårdplatser och skapa ett nytt kaos för patienter och personal, skriver debattförfattarna.

Bild: Olle Larsson

Annons

I ST 3/3 rapporterar tidningen att antalet vårdplatser ska minska inom vuxenpsykiatrin i Västernorrland. Avdelningarna 52A och 52B ska slås samman och 14 vårdplatser för vuxna patienter försvinner.

Dagen efter, fredag 4 mars, sitter arbetsledare inom psykiatrin i krismöte inför helgen. Vårdavdelningarna är fullbelagda och det saknas lediga platser. Var ska helgens jourläkare placera patienter som söker hjälp akut?

Situationen med brist på vårdplatser är inte ovanlig inom psykiatrin. Vi som jobbar på avdelningarna 52A och 52B, där vi vårdar patienter med depression, mani, oro och ångest, är ofta med om att vårdplatserna tar slut. I samråd med jourläkare får vi då flytta patienter eller försöka skriva ut någon patient för att frigöra sängplats åt en akut sökande. Patienter som redan är oroliga och ångestfyllda blandas friskt. På en och samma avdelning kan på söndag kväll missbrukspatienter, psykotiska patienter och suicidbenägna vårdas, vilket gör att många behov krockar.

Annons

Annons

Våra patienter kan ha gjort ett suicidförsök, lida av svår ångest eller bipolär sjukdom. En del av dem upplever redan nu att de söker hjälp gång på gång utan att bli inlagda. De är sällan starka nog att häva upp sin egen röst i samhällsdebatten. De saknar ibland stöd av anhöriga och deras liv kan vara i kaos. Rutiner som måltider, medicinering och sömn fungerar inte.

Då är det viktigt att det finns en psykiatrisk slutenvård med stöd och närvaro av personal dygnet runt.

I samhällsdebatten pratas om en ökande psykisk ohälsa och hur viktigt det är att söka hjälp då man mår dåligt. Pandemin har inneburit en ökad risk för psykisk ohälsa, liksom det rådande kriget i Ukraina.

Därför är det riskfyllt att minska antalet vårdplatser nu.

I dag finns 5 psykiatriska slutenvårdsavdelningar i länet. Avdelningen i Sollefteå har tidigare lagts ner, likaså den i Ö-vik. Nu ska endast 4 slutenvårdsavdelningar räcka för hela Västernorrlands befolkning. I stället för de 14 vårdplatser som försvinner ska vi erbjuda besök i hemmet i form av uppsökande team.

Det är en bra idé, men fungerar bara för en del av våra patienter. Regionledningen tycks vara på väg att göra samma misstag i den psykiatriska vården som de redan gjort inom somatiken: lägga ner för många vårdplatser och skapa ett nytt kaos för patienter och personal.

Annons

Samtlig personal vid avd 52A och 52B, Sundsvalls sjukhus:

Anna Bergek, sjuksköterska, Jenny Nordlander, sjuksköterska, Malin Berg, sjuksköterska, Evelina Hansson, sjuksköterska, Lena Åsell, behandlingsassistent, Carina Mohlén, behandlingsassistent, Ihana Heidenberg, sjuksköterska, Barbara Hodinka, överläkare, Roberto Romboni, sjuksköterska, Maria Eriksson, sjuksköterska, Paulina Tomczak, sjuksköterska, Claudia Jensen, sjuksköterska, Mikael Lidén, sjuksköterska

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan