Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022: Förskolan i Sundsvall

Debatt
Fel att lägga ned förskolor i en oviss framtid med flyktingar

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den 30 mars 2022 förväntas politikerna i barn- och utbildningsförvaltningen ta beslut om nedläggning av fyra olika förskolor i Sundsvall. En av motiveringarna till att förskolorna ska läggas ner är ett minskat antal barn i förskoleålder.

Ingen vet hur länge detta fruktansvärda krig kommer att fortgå. Men att stänga ner förskolor i en oviss tid och att kanske inte kunna möta upp efterfrågan för att det någon månad tidigare tagits beslut om nedläggning av fyra förskolor, är helt orimligt, skriver "En orolig Sundsvallsbo".

Bild: TT

Annons

Annons

Sedan denna utredning genomfördes har tyvärr läget i världen förändrats och vi får idag bevittna ett fruktansvärt krig i Ukraina där familjer får lämna sina hem och sin trygghet. Några av dessa familjer har kommit till Sundsvall och det förväntas komma fler. Hur många, är i dag oklart. I dessa familjer återfinns barn som sett saker ett barn aldrig ska behöva uppleva och där framtiden är oviss.

Som medborgare i Sundsvalls kommun är det otroligt viktigt att vi stöttar och hjälper dessa familjer. Att barnen så snart det är möjligt får chansen att återgå till en mer normal vardag, och få vara barn igen, men även för att lära sig det svenska språket. Där blir förskolan och skolan en viktig del för dessa barn.

Ingen vet hur länge detta fruktansvärda krig kommer att fortgå. Men att stänga ner förskolor i en oviss tid och att kanske inte kunna möta upp efterfrågan för att det någon månad tidigare tagits beslut om nedläggning av fyra förskolor, är helt orimligt.

Beslutet handlar om en kortsiktig besparing och detta handlar om många barns framtid, vilket borde vara mer värt än pengar.

Så bortse från renoveringsbehov, att lokaler är intressanta för andra verksamheter och planerade besparingar. Ge istället de ukrainska barnen en möjlighet att vara barn igen och en möjlighet att bli en del av svenska samhället.

Annons

Frivilliga organisationer med stöd av kommunens medborgare gör en stor insats att stötta upp med kläder, mat och andra förnödenheter till flyktingarna. Tillsammans hjälps vi åt att skapa en trygg vardag för de människor som behöver lämna sitt land och sin trygghet.

En orolig Sundsvallsbo

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan