Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Debatt
Förolämpning att göra skillnad på flykting och flykting

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Många har visat ett fantastiskt stöd för människorna i Ukraina, länder som stöder deras nation, människor som hjälper Ukrainas invånare. Det är väldigt fint att se hur vi ställer upp när det verkligen gäller. Samtidigt så finns de andra som inte ser denna hjälp som något fint, där det finns en viss legitim kritik.

Det är väldigt fint att se hur vi ställer upp när det verkligen gäller, skriver debattförfattaren.

Bild: TT

Det vissa säger nu är att vi bara hjälper till för att det är rätt människor, tar emot flyktingar för att det är rätt flyktingar. Att vi ställer upp mer under detta krig handlar troligast om att det händer nära oss här i Europa.

Annons

Vi ser väldigt tydligt genom medierapporteringen vad som händer och känner oss oroliga över situationen, förstärkt av den gamla fruktan om Ryssland, vars ledare Putin är den som levererar krig och lidande till Ukraina just nu. Då är det klart att vi ser och hör mer om detta krig just nu och i samband med det så ställer vi självklart upp med det vi kan!

Annons

Då är det är inte så konstigt att vi gör mer nu än vad vi annars gör när det är krig i världen. Det går inte ifrågasätta de som gör något och ställer upp, de är verkliga hjältar.

Sedan finns det andra, som verkligen gör skillnad på flykting och flykting. Sverigedemokraterna försöker göra den avgränsningen just nu om vem som är en riktig flykting eller inte, deras toppskikt påstår att de flyktingar som kommit till vårt land tidigare inte är riktiga flyktingar. Det är en kränkning mot alla de som behövt fly från krig och folkmord.

SD:s omsvängning i denna fråga nu och deras vilja att ta emot flyktingar från Ukraina kan inte argumenteras för på något annat sätt än att det är enligt dem "rätt" människor som kommer. Deras argument genomsyras av ideal om att de rätta flyktingarna har en specifik hudfärg eller religion.

Vidare finns det Sverigedemokrater som argumenterar för att det är mer ekonomiskt hållbart att ta emot dessa flyktingar, att dessa kommer att åka hem snart. Ett naivt perspektiv som inte tar hänsyn till hur lång tid det kan ta innan de har den möjligheten, innan deras städer kan ta emot dem igen och erbjuda ett drägligt liv. Vi måste tänka långsiktigt när det kommer till vårt mottagande av de Ukrainska flyktingarna. Det ekonomiska argumentet håller då inte heller.

Annons

Annons

Det är tydligt, SD svänger i frågan för att visa sig duktiga och sympatiska samtidigt som deras bristande argument och påstående om "riktiga flyktingar" visar att de gör skillnad på människor på grund av deras ursprung, etnicitet och kultur. Det är främst en förolämpning mot alla flyktingar som lidit, sekundärt en förolämpning mot alla de hjältar som ställt upp för de som flyr krigets förödelse.

Jimmy Nyman, ordförande, S-Studenter Mitt

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan