Annons

Annons

Annons

Annons

Larmen inifrån vården

Debatt
Glöm inte oss biomedicinska analytiker – yrket är ett av de sämst betalda i landet

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi är underbemannade i många av verksamheterna och kommer troligen bli underbemannade i övriga, eftersom nyutbildade understiger behovet samtidigt som andra branscher som industrin eftersöker våra analytiska kunskaper, skriver "Biomedicinska analytiker på Sundsvalls sjukhus"

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Biomedicinska analytiker och deras närmsta kollegor riskerar att återigen bli bortglömda, om man utgår från Glenn Nordlunds utspel kring ytterligare lönesatsningar om 50 miljoner.

Yrket är ett av de sämst betalda inom landet om man jämför med andra regioner, detta trots att arbetsgruppen har haft och har betydande pensionsavgångar. Det är alltså en välmeriterad arbetsgrupp som jämförs lönemässigt mot andra regioner som redan ställt om till en yngre arbetskår.

Vi har alltid behövts inom sjukvården, ännu mer idag när patienter i högre utsträckning själva ordinerar sin provtagning samtidigt som läkarna har mindre tid att träffa sina patienter, vilket blir att väldigt många patientundersökningar involverar vår kompetens. Togs tillräckligt mycket bröstvävnad i canceroperationen? Var hudfläcken elakartad? Finns misstänkta cellförändringar? Bristande järnvärden? Misstänker du urinvägsinfektion? Misstänks covid-19? Behöver du blod? Ska du utredas för hjärtklappningar, svullna ben eller andfåddhet?

Annons

Annons

Alla dessa frågeställningar och många fler involverar biomedicinska analytiker som arbetar upp till dygnet runt och året runt på laboratoriemedicin, klinisk fysiologi och patologi- och cytologiavdelningen. Vi är underbemannade i många av verksamheterna och kommer troligen bli underbemannade i övriga, eftersom nyutbildade understiger behovet samtidigt som andra branscher som industrin eftersöker våra analytiska kunskaper.

Trots detta så är livslönen och lönenivån så pass låg hos regionerna att Saco konstaterar öppet i sin studievalsvägledning: "Idag lönar det sig tyvärr inte att utbilda sig till biomedicinsk analytiker för att arbeta på ett labb inom hälso- och sjukvården".

Andra regioner har behövt tagit till knep för att locka till sig studenterna, de betalar ut lön under utbildningstiden, de erbjuder gratis bostad i upp till ett år och omstrukturerar för att se om de kan fortsätta bedriva sjukvård utan sjukvårdsutbildad personal.

Högsta ledningen har tidigare sagt nej till liknande lönesatsningsförslag inom existerande budget för dygnet runt-verksamheten på laboratoriemedicin, som de satte till verket för sjuksköterskorna med tillskottet av 30 miljoner från den beslutande politiken.

Därav är vår uppmaning till den beslutande politiken och högsta ledningen i regionen inför denna och framtida lönesatsningar att inte glömma bort våra verksamheter och yrkesgrupp.

Annons

Sträva efter att bli en attraktiv arbetsgivare där utbildning och lojalitet lönar sig. Dit de flesta sökte sig till yrket för att kunna hjälpa sjuka människor – låt inte livsmedelsaffärerna och industrierna vara mer lockande alternativ för utbildad erfaren personal. Ge ett incitament som lockar människor att utbilda sig, bosätta sig i er region och ta hand om era invånares diagnostiska behov.

Biomedicinska analytiker på Sundsvalls sjukhus:

Jonas Lindh, Maria Hammarberg, Nellie Svedin, Johanna Norell på laboratoriemedicin Västernorrland samt Maria Bäck-Lindgren på klinisk fysiologi

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan