Annons

Annons

Annons

Annons

Larmen inifrån vården

Debatt
Ultraljudsbarnmorskor: Arbetsmiljön orsak till att vi sade upp oss – inte kärleken

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är hemskt att regionens personalpolitik driver bort fotfolket, skriver "Före detta ultraljudsbarnmorskor i Sundsvall".

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Den sektionsansvarige överläkaren på ultraljudssektionen säger, i en artikel i ST, att vi ultraljudsbarnmorskor har sagt upp oss på grund av kärlek och att vi slutat för att välja privat vård. Inget av det stämmer! Vi har sagt upp oss på grund av bristande arbetsmiljö. Vi har drivits till privat sektor, hyrbarnmorska, med mera. Ingen har slutat på grund av kärlek.

Vi ultraljudsbarnmorskor har för ledningen presenterat en lösning för kvinnokliniken. Den innefattar ett vårdavtal för obstetriska ultraljud (ultraljud för gravida) – en affärsidé om en privat ultraljudsmottagning som drivs av barnmorskor.

Annons

Sjukhuset har redan idag har svårt att bedriva sin ultraljudsverksamhet på grund av personalbristen. Det kommer ta flera år innan nya ultraljudsbarnmorskor är utbildade.

Annons

Förlossningsvården är redan hårt drabbad av barnmorskebristen, ska man då belasta den mer med att ta barnmorskor därifrån? Att utbilda en barnmorska inom ultraljud tar flera år, är resurskrävande samt att det kostar 600 000 kr att utbilda en barnmorska!

Vårt möte med ledningen upplevde vi positivt. Men det slutade med att verksamhetsledningen presenterade vår idé för två läkardrivna mottagningar i länet, som erbjöds vårdavtal för ultraljud för gravida. Genom detta löser man bara dagens problem, man kommer inte att kunna starta tidiga ultraljud eller utveckla kvinnosjukvården. En kortsiktig lösning.

Av artikeln kan man utläsa att det inte planeras att lösa starten av tidiga ultraljud. Ett tidigt ultraljud för alla innebär ett ultraljud redan i vecka 12–13. (Det innebär cirka 1 800 ultraljud mer per år). Istället som idag där första ultraljudet för många är kring vecka 19.

Tidiga ultraljud ger en säkrare datering, diagnostiserar tvillingar och upptäcker stora avvikelse för möjligheten att ta ställning till ett avbrytande tidigt. Gravida betalar idag egna pengar för att få detta ultraljud privat. Detta leder till en ojämlik vård då alla gravida inte har den möjligheten ekonomiskt. Det leder till en ojämlik vård då andra gravida i landet kan erbjudas tidigt ultraljud.

Utveckling inom ultraljud kommer inom snar framtid, där barnmorskor har en betydande del! Hur ska regionen kunna hänga med i utvecklingen? En privat ultraljudsmottagning hade varit möjlig att starta snarast. Vi kan avlasta sjukhuset med minst 3 000 ultraljud per år. Sjukhusets kan ägna sig huvudsakligen åt avvikelser, riskgraviditeter, planerade och akuta besök utan att belasta förlossningsvården.

Annons

Annons

Mottagningen på sjukhuset går på knäna. Sex ultraljudsbarnmorskor är snart bara två. Hur ska de orka? Istället för en långsiktig lösning och utveckla vården försöker man lösa det via stafettbarnmorska.

Än en gång väljer regionen att inte satsa på kvinnor, på gravida! Allt vi vill är att få bidra med vår kompetens och omhändertagande till gravida i länet. Det är hemskt att regionens personalpolitik driver fotfolket ur skorna och bort från deras drömjobb så vi hamnar i detta läge. Men det är inte värt hälsan för oss att vara kvar. Vi ska inte bara överleva, vi måste också få leva!

Före detta ultraljudsbarnmorskor i Sundsvall

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan