Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Debatt
Moderaternas människosyn blottas i inlägg om flyktingar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vilket samhälle vill vi ha när vi går till valurnorna den 11 september? undrar signaturen "Rösta rätt".

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Det pågår ett krig i Europa. En hänsynslös diktatur har invaderat en demokratisk stat. Ukrainarna har slutit upp i ett försvar av sin demokrati och miljontals människor har tvingats på flykt från sina hem för att undgå krigets brutalitet och Rysslands grymhet. Och återigen pratar Moderaterna (insändare i ST 5/4) om människor på flykt som en kostnad. Moderaterna avslutar debattinlägget med att ställa krav på regeringen, att "mottagande av invandrare från andra länder tillfälligt bör frysas eller minska kraftigt".

Annons

Annons

Allt detta blottar Moderaternas människosyn. Det är skillnad på flyktingar beroende på var de kommer ifrån och partiets företrädare väljer kostnadsperspektivet i sin syn på flyktingmottagandet.

Ett annat perspektiv är att se på människor som en tillgång, och att de resurser vi satsar på människor på flykt gynnar samhällsekonomin och bidrar till tillväxt.

Det är viktigare än någonsin att stå upp för allt vad demokratin innebär. Människosyn och människors lika värde är en viktig beståndsdel som bas i demokratin.

Vilket samhälle vill vi ha när vi går till valurnorna den 11 september? Valet står mellan en S-ledd och en högerkonservativ regering beroende av Jimmie Åkesson, där en röst på det senare rubbar på demokratins grunder om alla människors lika värde.

Rösta rätt

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan