Annons

Annons

Annons

Annons

Larmen inifrån vården

Debatt
Vårdpersonal borde jobba bort hierarkin och uppskatta varandras kunskaper

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jag fick en chock när jag började jobba på en avdelning på Sundsvalls sjukhus. Negativiteten flöt som en giftig gas, skriver "Erfaren undersköterska som inte längre vill jobba inom vården".

Bild: Ove Öst

Annons

Jag har jobbat inom kommun och landsting i olika delar av vårt land där man haft en bra teamkänsla. Cheferna har varit närvarande, lyssnat, stöttat och uppmuntrat sin personal fast de ibland fått leverera tråkiga nyheter och personal fått slita. Personalen har varit välkomnande till ny personal och vänliga.

Jag fick en chock när jag började jobba på en avdelning på Sundsvalls sjukhus. Negativiteten flöt som en giftig gas över avdelningen, här fick man inte som undersköterska delta i ronden med läkare, om jag noterade en förändring hos patient och gick till läkare direkt blev jag hänvisad till sköterska som skulle lyssna på min information för att därefter ta det med läkare som i sin tur skulle ordinera behandling som sköterska skulle informera oss undersköterskor, till exempel om nytillkomna sår. Där skulle man veta sin plats i hierarkin.

Annons

Annons

Om man hade mer kunskap än kollegorna som man ville dela med sig av möttes man av hån och inget intresse att utveckla sig inom yrket.

Cheferna var personer som man kunde få se en glimt av ibland och inget mera. Det resulterade i småchefer som bestämde, som körde härskartekniker då de ville känna sig viktiga.

Personal inom sjukvården borde jobba bort hierarkitänket och uppskatta varandras kunskap och arbetskraft istället. Höj lönerna så fler vill jobba inom vården och då kan rekryterarna börja välja ut dem som är lämpligaste för yrket och skapa bra arbetsgrupper som peppar varandra och uppskattar varandra istället. Det gagnar i slutänden våra patienter som verkligen är i utsatt läge när de är i händerna på vårdpersonalen.

Så som det ser ut nu tar man in vem som helst som vill tjäna pengar inom vården. Jag har sett medarbetare som är där för att få en lön, men som inte har hjärtat med sig för sina patienter/brukare.

Erfaren undersköterska som inte längre vill jobba inom vården

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan