Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Debatt
Biskopen: Våga tro på fred och rättvisa – på ljuset i mörkret

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Må livet vinna över döden och ljuset över mörkret." Dessa ord från president Zelenskyj till EU-parlamentet är som en bön jag bär inom mig i dessa tider. Jag vill ju så innerligt tro att ljuset och livet är starkare än dess motsatser. Och ja, jag menar att det också är så.

Om det mörka och onda vore starkare än ljuset och det goda, då hade vår jord varit utplånad för länge sedan. Låt detta faktum ge oss alla mod och kraft att stå upp för fred, demokrati, rättvisa och medmänsklighet, skriver biskop Eva Nordung Byström. Bilden är från en demonstration i Stockholm.

Bild: TT, Arkivbild

Samtidigt vet jag hur lätt det är att tvivla när det dagligen rapporteras om de mest vidriga krigsbrott och annan ondska i världen. Förlossningskliniker som bombas och civila som avrättas bakbundna i Ukraina. Svältkatastrofen i Jemen och de afganska flickorna som portats från sina skolor. Visst är det lätt att tappa hoppet.

Annons

Annons

Men om det mörka och onda vore starkare än ljuset och det goda, då hade vår jord varit utplånad för länge sedan. Låt detta faktum ge oss alla mod och kraft att stå upp för fred, demokrati, rättvisa och medmänsklighet. Och det inte enbart genom goda tankar och gåvor riktade till människor som lever långt ifrån oss, utan även till de som finns i vår närhet. Till flyktingen, grannen och medmänniskan i vår egen by eller stad. Man behöver inte älska alla, men alla behöver mötas med respekt. Våld och hat föds ur bristen på respekt, ur egoism och maktbegär. Men också – och kanske allra mest – ur rädda och trasiga själar.

Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift. Foto: Foto: Kerstin Stickler/Härnösands stift

Att handla utifrån tron på livet och ljuset är ett förhållningssätt som både kan förhindra trasighet hos andra och hela det trasiga hos en själv, som kan ge oss själva sinnesro och kraft. Om vi gräver ner oss så i vår egen rädsla och modlöshet att vi inte ser våra medmänniskor, riskerar vi att stänga ute ljuset från vårt inre.

Det krävs inte av oss att vi skall utföra stordåd, vi kan inte göra mer än så gott vi kan. Men genom att se utanför oss själva ger vi våra oroliga tankar och rädslor de motkrafter och ljusglimtar de behöver.

Annons

Att se utanför sig själv och kämpa för det goda och rätta – att tro på livets och ljusets styrka och kraft i tider av mörker och död – det är också kärnan i påskens budskap. Därför behöver vi i år än mer än tidigare låta påskens sol lysa över oss, med budskapet om en kraft som går med i mörker och död och som talar om livets och ljusets seger.

Just denna påsk behöver vi alla be med Ukrainas president och folk: Må livet vinna över döden och ljuset över mörkret.

Med önskan om en välsignad påskhelg.

Eva Nordung Byström, biskop i Härnösands stift

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan