Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Debatt
Varför säger (SD) nej till 250 fler i jobb i Sundsvall?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Varför tycker Sverigedemokraterna att det är bättre att 250 Sundsvallsbor går på försörjningsstöd istället för att erbjudas utbildning, språkträning och jobb?

Annons

I januari presenterade Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet en satsning på 15 miljoner kronor för att få fler i arbete. 250 Sundsvallsbor som idag får försörjningsstöd ska istället erbjudas jobb inom kommunal verksamhet, i många fall i kombination med utbildning och insatser för att stärka det svenska språket. Det förslaget motsätter sig Sverigedemokraterna. Varför tycker de att det är bättre att 250 Sundsvallsbor går på försörjningsstöd istället för att erbjudas utbildning, språkträning och jobb? Hur bidrar det till att minska segregationen och förbättra människors levnadsvillkor?

Vi tror att det är viktigt för barn och ungdomar att kunna se att deras föräldrar ha ett arbete att gå till. Ett jobb förbättrar också ekonomin och självständigheten för såväl den enskilde som dennes familj.

Annons

Annons

Vi tror på många olika insatser för att bekämpa arbetslösheten och därmed minska utanförskapet. Det handlar om att både erbjuda kommunala välfärdsjobb, men också en samverkan med näringslivet. Parallellt med 15-miljonerssatsningen har därför också vi socialdemokrater tillsammans med Centerpartiet och Vänsterpartiet tagit initiativ för att kommunen ska jobba mer uppsökande mot privata företag i syfte att fler delar av näringslivet ska ta emot sommarjobbare, personer som behöver arbetsträna och praktikanter. Tillsammans med näringslivet ser vi dessutom behov att fortsätta utveckla lärlingsutbildningar där fler personer har möjlighet att kombinera utbildning och arbete, utifrån de enskilda företagens behov. Vi har påbörjat arbetet i Bredsand och det kommer fortsätta utvecklas till fler områden.

Kommunen har en viktig uppgift att möjliggöra för ett livslångt lärande och chanser till omställning och utbildningsmöjligheter. Därför har vi den här mandatperioden startat flertalet nya yrkesutbildningar, även det i kombination med språkutbildning, som syftar till att ge förutsättningar för fler att ta de jobb som finns lediga, men också säkra näringslivets kompetensförsörjning.

Socialdemokraterna går till val i höst på att bryta segregationen och vända på varje sten för att öka tryggheten och bekämpa brottsligheten. Att bryta långtidsarbetslösheten är en av de åtgärderna vi kommer prioritera. Ska det lyckas krävs att resurser avsätts och politiska beslut tas.

Annons

Sverigedemokraterna, som säger nej till aktiva åtgärder för att byta försörjningsstöd mot jobb, verkar inte ha varken vilja eller förmåga till det.

Jonas Väst (S), ordförande individ- och arbetsmarknadsnämnden

Niklas Säwén (S), vice ordförande kommunstyrelsen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan