Annons

Annons

Annons

Annons

Larmen inifrån vården

Debatt
Replik: Det räcker inte med enbart mer pengar i lönekuvertet till vårdpersonal

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Replik på insändaren "Politiska spelet verkar vara viktigare än att lösa vårdkrisen" i ST 14/4.

Jag ser framför mig fler lösningar där hela vårdlaget stärks för att kunna möta patienternas behov, det är bara i samarbete vi kan lösa situationen, skriver Glenn Nordlund (S).

Bild: TT, Arkivbild

Som ordförande i regionstyrelsen har jag det yttersta ansvaret för att det fattas politiska beslut som bidrar till att lösa krisen inom hälso- och sjukvården i Region Västernorrland. Just nu sker detta dessutom utan en ordinarie ordförande på plats inom hälso- och sjukvårdsnämnden.

Annons

I god samverkan med vice ordförande Elina Backlund Arab (S) har jag kunnat föreslå och också få igenom två lönesatsningar, på sammanlagt 80 miljoner kronor, som jag hoppas kommer bidra till en förbättrad bemanning inom hälso- och sjukvården. Men det räcker inte.

Annons

När jag och mina socialdemokratiska kolleger inom politiken besöker arbetsplatser i regionen är det tydligt att mer pengar i lönekuvertet inte är det enda som behövs för att alla ska kunna trivas på sin arbetsplats. Att man saknar kontroll över sitt liv är något som återkommer, att man upplever att man inte kan vara säker på när man ska jobba och när man ska vara ledig.

Glenn Nordlund (S), ordförande regionstyrelsen.

Bild: Isabelle Palo, Arkivbild

Enhetschefer ägnar för mycket tid åt att bemanna och hinner inte möta upp sina medarbetare som är på plats, vilket också försämrar arbetsmiljön.

Vi har dessutom svårt att få in hyrpersonal eftersom bemanningsföretagen just nu kan få ut högre ersättning i södra Sverige, där bemanningsproblemen också är stora. Som tillfällig lösning är den därför osannolik just nu.

Det behövs andra lösningar. Ett positivt exempel är hur man arbetat på sjukhuset i Örnsköldsvik, där man kunnat öka andelen undersköterskor och därmed kunna hålla sina vårdplatser öppna i större utsträckning.

Jag ser framför mig fler lösningar där hela vårdlaget stärks för att kunna möta patienternas behov, det är bara i samarbete vi kan lösa situationen.

Jag håller med dig om att det inte finns någon plats för politiskt spel i det läge Region Västernorrland befinner sig i.

Glenn Nordlund (S), ordförande regionstyrelsen

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan