Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Inga festliga helger på Sundsvalls äldreboenden – hur kan vi tillåta detta?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Hur kan vi i välfärdslandet Sverige tillåta att dagens äldreomsorg bantats ner på detta sätt? (Bilden är en genrebild, tagen vid ett tidigare tillfälle.)

Bild: Torbjörn Granling

Annons

De flesta av oss ser fram emot helgen för då vill vi koppla av och få det där lilla extra. Detta gäller ej de äldre som tillbringar sina sista år på äldreboende inom Sundsvalls kommun. Personalbemanningen på vardagar är så slimmad att det absolut inte finns tid till annat än basal omvårdnad. Den extra stimulans de äldre kan få erbjuds av externa aktörer eller anhöriga. På helgerna minskar man dessutom resurserna

Annons

Annons

Varför? Har de sjuka plötsligt blivit friskare och har mindre behov av omvårdnad lördag och söndag? På min demente mans avdelning är situationen oerhört ansträngd. Det är med andra ord vi anhöriga som får se till att det händer något positivt under helgerna.

Debattförfattaren hoppas att de äldre får möjlighet att se Den stora älgvandringen.

Bild: Emma Wallenius

Från och med den 21 april hoppas jag att alla gemensamhetsutrymmen får tillgång till SVT play för att kunna se Den stora älgvandringen, även på helgerna, som är ett perfekt program för äldre med demenssjukdomar. Förra året var detta omöjligt. Det är extra viktigt de dagar när personalstyrkan är decimerad.

Hur kan vi i välfärdslandet Sverige tillåta att dagens äldreomsorg bantats ner på detta sätt? Hoppas detta blir en stor valfråga hösten 2022.

G Engström

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Till toppen av sidan