Annons

Annons

Annons

Annons

Larmen inifrån vården

Debatt
Ekonomi i vården eller vård på ekonomins villkor?

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Man kan förledas tro att regionens bekymmersamma läge är något som är nytt och plötsligt uppmärksammats. I själva verket har problemen funnits i decennier och med jämna mellanrum lösts med skattehöjningar. Nu har de flesta partier, utom vänstern, insett att det inte går att fortsätta med skattehöjningarna.

Personalfrågan måste prioriteras och det grundligt, skriver Arne Engholm, fritidspolitiker Liberalerna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Under åren har chefstjänstepersoner kommit och gått och lämnat efter sig en organisation i oreda. Det som är tydligt nu, är att det fungerar inte att kommunicera "Nära vård", "Tillitsbaserad styrning" och andra modebegrepp. Beslut måste fattas som fokuserar på det mest uppenbara problemen. Det vill säga, det måste göras tydliga, synliga åtgärder i verksamheterna och inte bara ord som förvirrar.

Annons

Nu tävlar de stora partierna med varandra om att presentera satsningar och medborgare och personal undrar var pengarna nu skall komma ifrån och vart finns de 200 undersköterskorna? Det ligger nära tillhands att använda det gamla begreppet valfläsk.

Liberalerna som ju ingår i majoriteten, har inte haft något större inflytande i den nämnd som har ansvar för sjukvården. Liberalerna har endast haft ersättare i nämnden. Dock har M och S haft posterna ordförande och vice ordförande. Så att man nu håller på att skylla på varandra för att det blivit som det är, känns nästan genant.

Så vad kan man göra för att så snart möjligt komma ur denna katastrofala situation? Jag sitter inte inne med någon snabb lösning, men tror att personalfrågan måste prioriteras och det grundligt. Det går inte att bemanna med hyrpersonal i samma utsträckning som nu. Kan man snabbt få en stabil personalsituation med minimal insats av dyr hyrpersonal, tror jag att grunden är lagd för att påbörja ett förbättringsarbete där personal på alla nivåer är delaktiga.

Kan partier som kommer att finnas i regionfullmäktige efter årets val, försöka enas om verkligheten, det vill säga åstadkomma samsyn i stället för att ifrågasätta varandras motiv, finns förutsättningar för förbättringar framöver.

Annons

Vi liberaler är fast beslutna att lyssna på och stödja alla bra förbättringsförslag oavsett vilket parti förslaget kommer ifrån.

Arne Engholm, fritidspolitiker Liberalerna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan