Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Hur kan barn få stå i kö till BUP i två år – deras barndom är inte evig

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Medan köerna växer blir barnen äldre, får svårare problem. Familjer går sönder, föräldrar och barn kämpar varje dag, famlar sig fram och försöker hitta en väg, en liten stig bara, något att hålla fast i", skriver signaturen "Förälder".

Bild: Mats Olsson

Annons

Hur länge skulle du vilja vänta på att få hjälp med din psykiska ohälsa? Tre månader, sex månader, ett år, två år?

I maj 2020 ställde vi vår då femåriga dotter i kö till BUP, på inrådan av förskolepersonal och specialpedagog.

Nu är det snart maj 2022. Vår sjuåring gråter hysteriskt på måndagsmorgonen. Vill inte gå till skolan, har ont i magen, huvudet, öronen, halsen. Vi försöker bemöta med respekt och omtanke, samtidigt som vi säger att hon ska försöka gå till skolan. Du får säga till fröken om det inte går över.

Annons

Annons

"Ni tror aldrig på mig", skriker hon. "Jo vi tror på dig", säger jag. "Vi vet att du har det så jobbigt." Hon håller händerna för öronen, vill inte lyssna. Vi vet inte vad vi ska göra. Hon kämpar och vi står bredvid henne, försöker hitta sätt att hjälpa henne. Jag ringer BUP.

”Ni kommer antagligen inte prioriteras, det kan jag säga på en gång.” Ett litet barn. Hur kan ett barn få stå i kö till BUP i två år? Hur är det möjligt? Det är barn och deras barndom är inte evig. Medan köerna växer blir barnen äldre, får svårare problem. Familjer går sönder, föräldrar och barn kämpar varje dag, famlar sig fram och försöker hitta en väg, en liten stig bara, något att hålla fast i.

Den tillfälliga hälso- och sjukvårdsdirektören är mycket bekymrad över vården. Det är jag också. Men jag är allra mest bekymrad över min dotter, min sjuåring som borde få vara glad, lära sig saker i skolan och inte ha ont i magen varje dag.

Förälder

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy