Annons

Annons

Annons

Annons

Regionvalet i Västernorrland 2022

Debatt
M: Oroväckande läge i sjukvården – sorgligt att inte lönesatsningen gick igenom

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det saknas 700 sköterskepass för att säkerställa bemanningen på akuten i Sundsvall mellan första juni och sista augusti i sommar. Det duger inte i ett upptagningsområde där det bor 155 000 människor, skriver debattförfattarna.

Bild: Arkivbild

Annons

Vi som regionpolitiker är naturligtvis engagerade i vårdkrisen och vi har precis nåtts av följande: Region Västernorrland har nu gått upp i stabsläge med anledning av det ansträngda läget inom vården, bristen på personal, redan innan sommaren är här.

Det är djupt oroväckande information, som sedan kompletteras med att på Sundsvalls sjukhus räknar man med att kunna hålla 116 vårdplatser öppna i sommar.

IVO (Inspektionen för vård och omsorg) kräver att Sundsvalls sjukhus måste tillhandahålla minst 219 vårdplatser – exklusive vårdplatserna inom barn-, psykiatri-  och kvinnosjukvård, det vill säga lika många som regionen själva beslutat att det ska finnas på sjukhuset. I mars var den siffran 170 – en följd av den bemanningskris vården genomgår, som gör att regionen inte kan hålla tillräckligt många vårdplatser öppna.

Annons

Annons

Överbeläggningar kan inte accepteras i den utsträckning vi upplevt senaste åren. Det är för få platser per invånare.

Sjukhuset i Sundsvall kan ha två IVA-platser öppna i sommar. Larmet från akuten är att de kan komma att ha öppet åtta timmar per dygn under sommaren!

Det saknas 700 sköterskepass för att säkerställa bemanningen på akuten i Sundsvall mellan första juni och sista augusti i sommar. Det duger inte i ett upptagningsområde där det bor 155 000 människor. Till det tillkommer människor på genomfart och turister. Besöksnäringen i Västernorrland är inte liten, tidigare år har Medelpad haft så mycket som 650 000 gästnätter. Många av dessa är just sommartid.

Det är så sorgligt. Framför allt nu efter fullmäktige där vi var med och röstade på en kraftfull lönesatsning för länets vårdpersonal. Hade den satsningen gått igenom hade vi förmodligen inte stått inför den här situationen. (M), (SJVP), (SD) och (KD) med tydligt stöd av (V) la fram ett förslag om bland annat en lönesatsning om 250 miljoner kronor för 2022. Tyvärr röstade (S), (C) och (L) genom ett förslag på 50 miljoner, som inte kommer att räcka, varken för att rädda sommaren eller på sikt.

Vår satsning på lön är en del i ett prioriterat (och långsiktigt) arbete för att skapa en bättre arbetsmiljö genom en hållbar och tillräcklig bemanning. Det handlar dels om löner, arbetsmiljöfrågor, om intern kultur och förtroendefrågor. Vi måste stärka vårt varumärke som region och arbetsgivare.

Annons

Annons

Marianne Oscarsson (M), ordinarie regionfullmäktige

Elisabeth Gisslin Burman (M), ordinarie regionfullmäktige

Bertil Kjellberg (M), ordinarie regionfullmäktige

Rodney Engström (M), ordinarie regionfullmäktige

Tony Andersson (M), ordinarie regionfullmäktige

Tomas Milling (M), ordinarie regionfullmäktige

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan