Annons

Annons

Annons

Annons

Regionvalet i Västernorrland 2022

Debatt
Vänsterpartiet: Hur ska Moderaterna få ihop 250 miljoner?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi vill se en översyn av administrativa tjänster och tror också att det finns en del att spara där. Men, vi har också varit tydliga med att vi ser behovet av ökade tillskott från staten, skriver debattförfattarna.

Bild: Ove Öst

Annons

Vänsterpartiet delar inte Moderaternas bild, att en besparing på 200 administrativa tjänster är det som ska rädda vården. Stora personalsatsningar behövs och det har också varit Vänsterpartiets politik under lång tid. Därför röstar vi för förslaget om 250 miljoner kronor till personalsatsningar.

Vi tror dock inte att detta kan finansieras enbart genom en besparing på administrativa tjänster. Vi vill se en översyn av administrativa tjänster och tror också att det finns en del att spara där. Men, vi har också varit tydliga med att vi ser behovet av ökade tillskott från staten.

Där står Moderaterna och högerpartierna för en motsatt politik. Dessa partier vill tvärtemot Vänsterpartiet svälta ut välfärden till förmån för sänkta skatter för de rika. När alliansen satt vid makten gjordes rekordstora skattesänkningar där såväl arvs-, gåvo- och fastighetsskatt togs bort.

Annons

Annons

Moderaterna och övriga högerpartiers privatiseringsiver leder också till en ökad administration. Det fria vårdvalet och valfrihetssystemet i primärvården leder till att administrationen sväller, allt mer av personalens tid går åt till att till exempel registrera diagnoser för att få rätt till ersättning. Tid som hade kunnat gå till patienter.

Vi har i vår budget varit beredda att göra en viss skattehöjning, detta är inget vi hymlar med. Om inte tillskott kommer från staten menar vi att det behövs regionala skattehöjningar för att vända den svåra situation som regionen befinner sig i.

Förutom det så menar vi också att det finns pengar att spara på stafetter om vi lyckas med personalsatsningarna. Vi har landets högsta stafettkostnader och det är ett symptom på en mycket ofungerande personalpolitik. Även för det är moderaterna i mycket hög grad ansvariga, de har varit med och styrt regionen under denna mandatperiod.

Moderaterna har också sagt att de vill lägga ner Sollefteå sjukhus. Det vill vi vara mycket tydliga med att vi i Vänsterpartiet inte vill. Att lägga ner Sollefteå sjukhus vore mycket oansvarigt och dåligt för såväl patienter som ekonomin. Vi vill istället se ett återupprättande av Sollefteå sjukhus som fullvärdigt akutsjukhus.

Sjukvården i länet är i ett mycket allvarligt läge. Bemanningen inför sommaren är inte klar. Regionen lyckas vare sig få fast personal eller stafetter att fylla de tomma schemaraderna med. Det gör också den stora personalsatsningen som vi nu röstar för oundviklig. En del har varit oroliga för att vi röstat för ett förslag med borgerliga partier i spetsen, men detta är ingen positionsförflyttning.

Annons

Annons

Vi kommer aldrig att samarbeta med rasistiska partier, däremot röstar vi för vår egen politik som innebär att förhindra att fler sjuksköterskor, undersköterskor och läkare säga upp sig.

Vänsterpartiet står upp för välfärden, vi är ett parti att lita på.

Nina Orefjärd (V), gruppledare i Region Västernorrland

Isabell Mixter (V), regionpolitiker och riksdagskandidat

Lars-Gunnar Hultin (V), regionpolitiker

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan