Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Kommunvalet i Timrå 2022

Debatt
Är vår skola i Ljustorp åter i riskzonen?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ljustorps skola. "Vi är i dag Timrås enda landsbygdsskola. Behöver vi oroa oss för vår skola och därmed vår bygds fortsatta utveckling?", undrar debattförfattarna.

Bild: Lars Windh

Annons

Vi har ett val framför oss i höst då många frågor ska lyftas fram. Samtidigt har vi efter valet en tid då pengar ska sparas för att betala lagda vallöften. Det var under den perioden som nedläggningen av vår skola kom upp senast. Det här skapar en oro hos oss.

Under året som gått har vi sett ett antal nedläggningar av landsbygdsskolor i Sundsvall.

Annons

Tittar vi bakåt så var det ett år efter förra valet som byskolan i Ljustorp kom i fokus på grund av ett förslag till nedläggning, som publicerades i en konsultrapport. Då blev vi i sista stund och efter en stor manifestation från vår egen sida, räddade av en politisk majoritet.

Annons

Efter det har Timrå kommun satsat miljoner på vår fina skola. Först byttes alla fönster för cirka 1 miljon kronor och sedan under 2021 investerades i en ny multiarena utanför skolan. Skolan har en ny satsning på förstelärare med inriktning på arbetsro och studieresultat. Vi har en fin skola där barnen blir sedda och slipper långa skolskjutsar. Skolan är dessutom vår livsnerv för att få nya barnfamiljer att vilja etablera sig i bygden.

Bild från skolmanifestationen 22 oktober 2019. Foto: Lena Liljemark

Under 2021 hade Ljustorp den största ökning av antalet invånare Timrå kommun med 2,4 procent och vi hade ett födsloöverskott på sex personer. Vi är en bygd med stor inflyttning av just barnfamiljer på grund av vårt fina läge och goda förutsättningar. Vi har större efterfrågan än tillgång på hus, men en av förutsättningarna för det är just att vi har en skola.

Nu undrar vi hur Timrås politiker och partier ställer sig inför valet i höst. Vi är i dag Timrås enda landsbygdsskola. Behöver vi oroa oss för vår skola och därmed vår bygds fortsatta utveckling?

Lena Liljemark, Ljustorp socken ek. förening

Tina T Forslund, Ljustorps IF

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy