Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Ett cirkusnummer av Centerpartiet – Lundins dagar som oppositionsråd är över

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sverigedemokraterna Västernorrland delar i allt väsentligt Sjukvårdspartiets och Kristdemokraternas uppfattning om det politiska läget i Region Västernorrland och instämmer i kravet på Jonny Lundins avgång, skriver Mats Hellhoff (SD).

Bild: Ove Öst

Annons

I fredags gick Sjukvårdspartiet och Kristdemokraterna ut med ett gemensamt pressmeddelande där de krävde Jonny Lundins avgång "som 2:e vice ordförande i regionstyrelsen tillika Regionråd i opposition".

Sverigedemokraterna Västernorrland delar i allt väsentligt Sjukvårdspartiets och Kristdemokraternas uppfattning om det politiska läget i Region Västernorrland och instämmer i kravet på Jonny Lundins avgång. Man kan inte, som de så träffande påpekar, både ha kvar kakan och samtidigt äta den. Jonny Lundin kan inte vara Socialdemokraternas och Liberalernas garant för att fortsatt få (van)styra Region Västernorrland enligt eget godtycke och samtidigt vara oppositionsråd, lika lite som Centerpartiet då kan hävda att man är ett fristående oppositionsparti. Det är ett cirkusnummer som det inte finns utrymme att utföra ens för Centerpartiet; inte ens om de tror att de befinner sig i den illusoriska "breda mitten".

Annons

Annons

Om Jonny Lundin framhärdar om sin egen och Centerpartiets roll förväntar vi oss någon form av bekräftelse på att Centerpartiet nu stödjer Socialdemokraterna och Liberalerna i en majoritet. Om så inte blir fallet konstaterar vi att Socialdemokraterna och Liberalerna är i minoritet och att kraven för att återkalla de förtroendevaldas uppdrag i nämnderna och styrelsen därmed är uppfyllda.

Sverigedemokraterna kommer i regionfullmäktige att yrka på att de förtroendevaldas uppdrag i nämnderna och styrelsen återkallas och ledamöter väljs in som motsvarar de politiska förhållanden som råder i fullmäktige. Skulle dock fullmäktige besluta att så inte ska ske, eftersom Centerpartiet anslutit sig till majoriteten med Socialdemokraterna och Liberalerna, avser vi att yrka på Jonny Lundins avgång som 2:e vice ordförande och Regionråd i opposition och att presidiet i regionstyrelsen väljs om eftersom Jonny Lundin inte längre tillhör oppositionen.

Vad gäller Jonny Lundins bevekelsegrunder för att överge sitt uppdrag som oppositionsråd för att istället spela under täcket med sina förment politiska motståndare kan vi bara spekulera. Kanske har Annie Lööfs bisarra syn på Centerpartiets roll i politiken nu även letat sig in i regionen? Alldeles oavsett skäl så är Jonny Lundins dagar som oppositionsråd i praktiken över. Övriga oppositionspartier saknar förtroende för Jonny Lundin i den rollen och kommer inte att acceptera honom som representant för den övriga och riktiga oppositionen.

Mats Hellhoff (SD), gruppledare i regionfullmäktige, ledamot i regionstyrelsen, distriktsordförande Sverigedemokraterna Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy