Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Länsverksamhetschef: Hit kan du vända dig om ditt barn mår psykiskt dåligt

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vad kan man då som förälder och vårdnadshavare göra för sitt barn som mår dåligt? Innan man kommer till BUP finns det flera instanser där man kan få hjälp. Sedan februari i år finns en helt ny verksamhet – barn- och ungdomsentrén, skriver debattförfattaren.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Med anledning av insändaren "Hur kan barn få stå i kö till BUP i två år – deras barndom är inte evig", i ST 30/4.

Jag vill börja med att uttrycka min största medkänsla för hur insändaren känner. Jag har full förståelse för den frustration som uppstår när man upplever att ens barn får vänta för att tas emot i barn- och ungdomspsykiatriska verksamheten, BUP. Men realiteten är tyvärr att många barn i dag har en akut psykisk ohälsa där vi som verksamhet behöver prioritera bland våra patienter.

BUP i Västernorrland är vård som faller inom specialistvården. Vi har ansvar att bedöma, behandla och utreda barn med en allvarlig psykisk ohälsa. Som inom övrig hälso- och sjukvård finns för BUP en prioriteringsordning som grundar sig på medicinska bedömningar. Detta innebär i korthet att det inte är en "kölista" till BUP – utan de sjukaste barnen måste gå först i alla lägen. Det kan handla om självskadebeteenden, allvarliga ätstörningar och andra livshotande psykiatriska tillstånd som bedömts som akuta och/eller i behov av skyndsamma behandlingsinsatser.

Annons

Annons

Under de senaste åren ser vi att allt fler barn, unga och deras familjer vänder sig direkt till BUP när man till exempel upplever problem i skolan, i kamratrelationer eller liknande situationer. Ångest, oro och stress, med nedstämdhet som följd, är inte nödvändigtvis symtom på psykisk sjukdom.

Vad kan man då som förälder och vårdnadshavare göra för sitt barn som mår dåligt? Innan man kommer till BUP finns det flera instanser där man kan få hjälp. Sedan februari i år finns en helt ny verksamhet – barn- och ungdomsentrén. Den riktar sig till de barn som inte behöver vård på specialistvårdsnivå och är nu öppen för barn mellan 10 och 12 år i hela länet. Inom kort utökas målgruppen till att gälla 6–12 år och under hösten kommer man att vara tillgänglig för alla mellan 6 och 17 år.

En av fördelarna med den nya mottagningen är att man får snabb kontakt och hjälp med kortvariga insatser, som förebygger att tillståndet förvärras och utvecklar sig till mer allvarliga problem.

Du finner mer information på 1177.

Elevhälsan och skolans verksamhet är också en bra ingång, särskilt om de svårigheter barnet upplever i huvudsak är kopplade till skolsituationen. Skollagen är tydlig med hur elevhälsan och skolan skall arbeta med barn och deras behov i skolan. Om det är så att man inom skolan ser att det behövs ytterligare insatser så har man möjlighet att tillsammans med socialtjänsten titta på insatser för barnet och olika stöd till familjen.

Även primärvården har ett ansvar för barn och ungdomar med lindrig till medelsvår psykisk ohälsa, då kan man vända sig till sin närmaste hälso- eller vårdcentral.

Mats Gidlund, länsverksamhetschef barn- och ungdomspsykiatrin Region Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy