Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Regionvalet i Västernorrland 2022

Debatt
Moderaterna svarar: Så får vi ihop 250 miljoner till lönesatsning i vården

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vårdkrisen inom regionen sträcker sig bortom löner, det handlar lika mycket om arbetsmiljö, att känna sig sedd som personal och uppskattade som en viktig pusselbit i vårdkedjan, skriver debattförfattarna.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Replik på insändaren "Hur ska Moderaterna få ihop 250 miljoner?" i ST 5/5.

Att Vänsterpartiets ekonomiska lösning alltid är att höja skatten är intet nytt för någon. Men att finansieringen för Moderaternas, Sjukvårdspartiets, Sverigedemokraternas och Kristdemokraternas kraftfulla förslag om 250 miljoner kronor i lönesatsning för all vårdpersonal inom Region Västernorrland skulle handla om endast administration är en allt förenklad bild som ni i Vänsterpartiet försöker måla upp. Ni borde veta bättre, ni var med i rummet under dialogerna.

Annons

Annons

Administrationen är en del, minskat övertidsuttag är en annan, minskat stafettbehov är absolut nödvändigt. Anställningsstopp för administrativ personal och behovsprövning innan nya anställs är en klok åtgärd. Återrekryteringsteam som kontaktar alla som slutat inom regionen de senaste åren är en annan viktig del. Översyn av regionens upphandlingar bör ske, omgående.

Men vårdkrisen inom regionen sträcker sig bortom löner, det handlar lika mycket om arbetsmiljö, att känna sig sedd som personal och uppskattade som en viktig pusselbit i vårdkedjan. Satsningen på trivselpeng, om 1 200 kr per år, för alla anställda är just en sån åtgärd. Fler kollegor är en annan, minska på stafetter och att regionen skall anställa 200 undersköterskor eller annan vårdnära personal.

Politiskt mod krävs för att göra något annorlunda, prioriteringar är absolut nödvändiga. Nära samverkan med personal och fackförbund är andra viktiga aspekter att ha med sig. Politiken ska prioritera i ekonomin men verksamheterna måste få berätta hur de bäst kan få till bra och trygg vård för invånarna i länet.

Att beskatta medborgarna ner på knä är aldrig en bra väg att gå. Inflationen rusar och människor måste faktiskt kunna ha råd att leva och göra saker utför arbetstid. Investera i sitt boende, åka på semester och allt det där andra som människor själva väljer vad de vill göra. Det är frihet och valfrihet, på riktigt.

Annons

Anna Strandh Proos (M), gruppledare

Bertil Kjellberg (M), ordinarie i regionfullmäktige

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy