Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Vänsterpartiet borde läsa på om skattepolitik – eller lurar de läsarna?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ja alliansen sänkte skatten och då mest för de som tjänade minst, denna sänkning kompenserades kommunerna för, krona för krona, skriver Lena Asplund (M).

Bild: TT

Annons

Insändarskribenterna från Vänsterpartiet (Orefjärd, Mixter och Hultin) borde läsa på bättre när det gäller skattepolitik. För inte kan det väl vara så att de medvetet lurar läsarna?

I en insändare i ST 5/5 gällande regionen och satsningarna på löner till personalen skriver de: "Där står Moderaterna och högerpartierna för en motsatt politik. Dessa partier vill tvärtemot Vänsterpartiet svälta ut välfärden till förmån för sänkta skatter för de rika. När alliansen satt vid makten gjordes rekordstora skattesänkningar där såväl arvs-, gåvo- och fastighetsskatt togs bort".

Annons

Annons

Arvs- och gåvoskatten avskaffades 1/1 2005 av regeringen Persson (S). Fastighetsskatten är inte borttagen men omgjord till en kommunal fastighetsavgift med ett maxtak på avgiften. Så som fastighetsskatten var utformad slog den oerhört fel.

Ja alliansen sänkte skatten och då mest för de som tjänade minst, denna sänkning kompenserades kommunerna för, krona för krona. Trots skattesänkningarna blev skatteintäkterna rekordstora, främst beroende på att fler kom i arbete och det lönade sig att jobba mera.

Lena Asplund (M), riksdagsledamot 2006–2018 för Västernorrland, ledamot i Skatteutskottet 2006–2014

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy