Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sundsvall

Debatt
Tydligt att tjejers fritidsaktiviteter inte prioriteras i Sundsvalls kommun

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kan ridtjejer utöva ridsport i ändamålsenliga och säkra anläggningar här i Sundsvall? Knappast! Det skriver Sture Ståhle, Miljöpartiet.

Bild: Eva Lena Olsson

Annons

Vettiga fritidsaktiviteter är en förutsättning för att våra unga ska må bra fysiskt och psykiskt. Miljöpartiet ser positivt på nya planerade hallar, men vi ser ändå att det är problem med att erbjuda likvärdiga möjligheter till alla.

De mest efterfrågade aktiviteterna för unga i Sverige är fotboll, innebandy och ridsport. Tittar man på könsfördelning så är ridsport den största aktiviteten bland svenska tjejer. Kan ridtjejer utöva ridsport i ändamålsenliga och säkra  anläggningar här i Sundsvall? Knappast!

Klubbarna har elitsatsande tävlingsryttare och vanliga motionärer – och klubbarna driver populära ridskolor.

Låt oss besöka Sundsvalls Fältrittklubb i Färsta, utsedd till Sveriges bästa ridskola 2014. Cirka 600 medlemmar, 53 procent är i åldrarna 7–20 år, 94 procent är tjejer/kvinnor och 10 procent har en funktionsvariation.

Annons

Annons

Klubben är samlingsplats för många av tjejerna. Det är så ridklubbar fungerar. Kamratskap och man får lära sig att ta ansvar. Ridtjejer blir chefer senare i livet.

Stallet är totalt utslitet. En del hästar står i boxar som är för små enligt reglerna. Man får inte ha hästar så här. De flesta av hästarna står inte i box, de står i spilta fastbundna i huvudet med rumpan utåt gången och öppet bakåt. Det är en säkerhetsrisk att gå i den smala gången bakom hästarna. Det är fortfarande tillåtet att ha hästar så här om stallet är byggt före 2007, men det är inte så här hästar ska ha det. Det är en skandal.

Ventilation är otillräcklig och dammet ger hälsoproblem för både djur och människor. Skiljeväggar mellan hästar är defekta.

Under våren har man upptäckt mögel i flertalet boxar.

Omklädningsrummet har ingen möjlighet till dusch eller ens handtvätt. Begränsat utrymme gör att få kan erbjudas skåp, vilket är värre än det låter.

Tjejer med allergiproblem i familjen har fått sluta då det inte gått att hålla hästkläderna utanför hemmet

En arbetsmiljörond dömde ut miljön för de anställda.

Enbart en ridbana under tak innebär att tävlingar inte kan hållas vintertid.

Sundsvalls Ridklubb i Kungsnäs är lika illa. Ett utslitet stall med de flesta hästarna i spilta.

Ridskolechefen Catarina Svanstedt suckar uppgivet. Hon är mycket bekymrad över säkerheten för hästar och elever. När hon försökt att få till att alla hästar ska få en godkänd box så har hon fått svaret: ”Men då kan du bara ha hälften så många hästar”, vilket skulle innebära att man måste sparka ut hälften av ridtjejerna.

Annons

Annons

Här finns inte ens ett omklädningsrum. Hagar och ridvägar måste dikas och röjas. Har inte underhållits sedan 80-talet. Trots situationen köar tjejer för att få möjligheten att rida.

Uppvärmning av den här anläggningen sker med olja och direktverkande el – i en kommun som säger sig ska bli klimatneutral.

Miljöpartiet har försökt att driva detta utan resultat. För min del är det fullständigt uppenbart att aktiviteter för tjejer fortfarande inte är en prioritet i Sundsvalls kommun – inte heller etisk djurhållning.

Sture Ståhle, Miljöpartiet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy