Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Bättre att fokusera på vårdkvalitet än en för liten tilltagen budget

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Istället för att fokusera på en för liten tilltagen budget, borde man fokusera på vårdkvalité och kvantitet. Man tar inte alls hänsyn till vårdbehov, skriver debattförfattaren.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Vård ingår i samhällsnyttan. Anledningen till att samhällen har subventionerad eller gratis sjukvård är att samhället vinner på det, både ekonomiskt och socialt. Varför det ser ut som det gör i den här regionen och i många andra beror på att man fokuserar på fel sak. Kanske har det att göra med den privatiseringsanpassning som pågår av allmännyttan.

Istället för att fokusera på en för liten tilltagen budget, borde man fokusera på vårdkvalité och kvantitet. Man tar inte alls hänsyn till vårdbehov. Istället fokuserar man på vad specifik vård kostar, och så säger man att här måste vi spara. Vår budget håller inte. Det finns alltså ett vårdbehov, det vill säga behov av viss vård av viss kvalité och kvantitet. Men istället för att anpassa efter den verklighet som är, väljer man att skapa en som inte finns. Man stirrar på en budget som inte är anpassad för den vård som verkligheten fodrar, och säger sen att den måste vi spara ytterligare på. Varför?

Annons

Annons

Vore det inte mycket bättre att fokusera på det elementära. Vad för slags vård behöver vi? Vilka kvantiteter? Vilken kvalité bör den ha? Och sen anpassar man budget efter det. Då får man helt enkelt säga till staten att den här vården behöver vi i den här regionen, och då måste vi ha en annan budget, och den ser ut så här i dag. Nu utgår man istället från en budget som är anpassad efter en fantasivärld.

Sen finns det saker att spara in på. Till exempel vet vi redan att privatiseringen stjäl miljoner, som istället för att gå till verksamhet hamnar på ägarnas vinstkonton. Stafettpersonal borde inte tillåtas inom vård och omsorg, den kostar massor. Slutar man sitt arbete på egen begäran ska inga fallskärmar betalas ut. Har man på något sätt misskött sitt arbete, ska heller inga skärmar utlösas.

Till sist är det en sak som fascinerar mig när det gäller läkare. Inom andra yrken är det förbjudet att ha verksamhet, eller att arbeta inom annan verksamhet, som på något sätt konkurrerar med den anställning man har. Så verkar det inte vara om man är läkare. Då kan man tydligen både ha egen verksamhet, och samtidigt jobba inom annan konkurrerande verksamhet, och på samma gång ha en anställning på 100 procent. Och då har man ändå en ordinarie lön som man knappast behöver skämmas för. Det här kan tyckas vara irrelevant, men om man har en anställning på 100 procent så borde man begära att där ska också 100 procent fokus vara. Och behöver man jobba extra så gör man det inom den tjänst man har. Det borde också vara så att man kan beordras till att jobba extra.

Förr var läkarens yrke ett kall och lönen en möjlig bonus.

Cura Recipiens

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy