Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Dags att se över hela förlossningsvården – födande ska inte behöva oro sig

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Miljöpartiet kräver en mödra- och förlossningsvård som fungerar i hela landet, där den födande kan lita på att det finns plats för henne när värkarna sätter igång och där hon inte behöver oroa sig för att skada sig för livet, skriver Märta Stenevi, språkrör Miljöpartiet.

Annons

I dag, 11 maj, besöker jag BB Sundsvall för att träffa barnmorskor och lyssna till deras erfarenheter och tankar om hur förlossningsvården kan förbättras.

Hälften av alla anmälda förlossningsskador hade kunnat förebyggas. Det hade gått att rädda livet på 44 bebisar som dog i samband med förlossning mellan 2018 och hösten 2021. Det visade en granskning av Veckorevyn. Att så många dödsfall och skador hade kunnat förebyggas är svårt att ta in.

En förlossning kan både vara det häftigaste och det läskigaste en kvinna kan vara med om. Var femte kvinna är rädd inför sin förlossning. Upplevelsen avgörs till stor del av stödet från vården. Varje blivande förälder måste kunna lita på att mötas av barnmorskor som har de förutsättningar som de behöver för att kunna göra sitt jobb. Vi som samhälle har mycket att göra för att säkerställa trygga förlossningar för alla.

Annons

Annons

1. Se över hela förlossningsvården. Det behövs en översyn över hur mödra- och förlossningsvården bemannas och är organiserad. Graviditet, förlossning och den första tiden efter förlossning ska ses som delar i en helhet. Miljöpartiet vill tillsätta en statlig utredning för att se över hela förlossningsvården.

2. En barnmorska per födande kvinna. Vi måste satsa på bättre arbetsvillkor och arbetsmiljö inom förlossningsvården. Fler barnmorskor ska orka stanna och trivas i yrket och fler vilja börja. Därför vill vi se ökade möjligheter till betald vidareutbildning för sjuksköterskor. Med bättre arbetsvillkor och fler kollegor minskar också riskerna för komplikationer.

3. Förkorta avstånden till närmaste förlossningsklinik. De som har lång väg till en förlossningsklinik ska ha möjlighet att inför förlossningen bo på patienthotell tillsammans med sin familj under längre tid än idag. Vid behov ska också transport erbjudas.

4. Höj kunskapen om hur förlossningsskador kan förebyggas, upptäckas och behandlas. Vården behöver både bli bättre på att förebygga att förlossningsskador uppstår och på att upptäcka och behandla skador som redan har uppstått. Kvinnor ska inte lämnas att lida av obehandlade skador.

5. Förbättra vården för särskilda riskgrupper. Nyanlända kvinnor löper högre risk för komplikationer under förlossningen. Det kan bero på språkförbistringar och på bristande information om hur vården fungerar. Även äldre förstföderskor och kvinnor med missbruksproblematik tillhör riskgrupper. Dessa grupper ska erbjudas hembesök av barnmorska inför förlossningen och de som är i behov av tolk under förlossningen ska få det på plats, inte via telefon.

Annons

Annons

Förlossningsvården påverkar alla i vårt samhälle. Men de som drabbas hårdast när den inte funkar är som så ofta kvinnor – de som föder och de som arbetar inom förlossningsvården. Under lång tid har kvinnodominerade yrken behandlats som mindre viktiga. Lönerna är lägre och arbetsvillkoren sämre än i mansdominerade yrken. Det är dags att värdera kvinnors arbete – och kvinnors rätt till en god vård – högre.

Miljöpartiet kräver en mödra- och förlossningsvård som fungerar i hela landet, där den födande kan lita på att det finns plats för henne när värkarna sätter igång och där hon inte behöver oroa sig för att skada sig för livet.

Märta Stenevi, språkrör Miljöpartiet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy