Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Demokratiskt underskott i agerandet om Ryggkurvan

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att bevara Ryggkurvan är stadsutveckling i ordets rätta bemärkelse, skriver Ragnhild Widgren.

Bild: Arkivbild

Annons

I tysthet och utan kommunikation med de klagande, har stadsbyggnadskontoret (SBK) lagt fram sitt förslag till planprogram för Västra Haga, där byggande i motionsspåret Ryggkurvan är det heta ämnet. Undertecknad nekades till och med att få del av förslaget innan det beslutades.

Hanteringen visar på ett uppseendeväckande demokratiskt underskott. Vems ärenden går tjänstemännen på SBK?

Fullmäktige beslutade 2014 att motionsspåret skulle finnas kvar i sin fulla utsträckning. Det är inte så långt, totalt 2,1 km, och i en stadsdel där behovet av grönyta är tre gånger så stort som befolkningsunderlaget, enligt kommunens egna beräkningar. Att Region Västernorrland vill tjäna pengar på marken och sälja den till högstbjudande är i sammanhanget ovidkommande.

Annons

Knappt hade gällande översiktsplan beslutats, innan regionen tog fram upprepade och allt mer vidlyftiga förslag till exploatering av spårområdet. Man obstruerade mot fullmäktiges beslut och fick tjänstemännen på SBK med sig. Dessa tycks leva i föreställningen, att den som äger mark bestämmer vad den ska användas till.

Annons

I Sverige ska samhällsplaneringen styras av de folkvalda.

Jag ser agerandet vad gäller Ryggkurvan som en form av nepotism. Det är allvarligt och måste uppmärksammas av våra politiker!

Efter beslutet 2014 hade det varit naturligt att göra en detaljplan, där området säkras för friluftsändamål. Inga sådana initiativ har tagits. Föreliggande planprogram innehåller ingen beskrivning av områdets kvalitéer eller hur det skulle kunna utvecklas. Att bevara Ryggkurvan är stadsutveckling i ordets rätta bemärkelse. I planprogrammet används ordet för nedrustning av ett av kommunens mest frekventerade grönområden. Skogen avverkas både i den södra delen där några hundra meter spår måste tillskapas som kompensation, oklart hur. Det blir ett stort hygge! Andra delar av skogen exploateras med bebyggelse.

Jag påstår, att SBKs handläggare visar avsaknad av lokalkännedom, kompetens och känsla för naturvärdena i området. Fakta sopas under mattan, som att stora bostadsområden kombinerat med fem skolenheter och kommunens största arbetsplats, ställer krav på ytor för vardagsmotion.

Remissomgången i mars 2021 fick en berättigad, omfattande kritik från andra kommunala förvaltningar, föreningar och en stor mängd privatpersoner. Kritiken bemöts med kreativa räkneoperationer, som håller världsklass. Jag säger bara en sak: Lägg av och sök jobb hos stora grannen i öster!

Annons

Annons

Efter ett år av tystnad smyger SBK tillbaka till ruta GÅ, det vill säga ett förslag som i huvudsak överensstämmer med det som avvisades av fullmäktige 2014. Det godkändes av stadsbyggnadsnämnden den 23 mars för att inarbetas i Översiktsplan 2040, som nu är ute på remiss till den 27 juni. Jag vädjar till alla: Skriv och upprepa era argument!

Framför allt riktar jag mig till våra folkvalda politiker i kommunfullmäktige. Det är dags att kliva fram och säga ifrån. Så här får det inte gå till!

Ragnhild Widgren

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy