Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Hundar inom vården ett problem för allergiker

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Handledningen "Hundar i vård och omsorg, vägledning till praktiskt arbete" säger att hund i vården ska vara ett undantag. Arkivbild: Erik Nylander/TT

Annons

Hundar bli allt vanligare i samhället och ibland även inom vård, omsorg och vissa typer av skolor. Många talar om goda effekter på människor men det som riskerar att komma bort bland beskrivningarna är hur man ska tillgodose hundallergikernas berättigade krav på en miljö där de inte riskerar att bli sjuka. Cirka 8 procent av barnen och 17 procent av den vuxna befolkningen har i dag allergi mot pälsdjur.

Socialstyrelsen gav 2014, i samverkan med Arbetsmiljöverket, Jordbruksverket, Statens Veterinärmedicinska anstalt och Folkhälsomyndigheten, ut en vägledning till gällande författningar när hundar används inom vård och omsorg. Som ett komplement till myndigheternas författningssammanställning har en rad organisationer och expertorgan gått samman och utarbetat en vägledning om viktiga delar av det praktiska arbetet kring hundar i vården.

Annons

Annons

Handledningen "Hundar i vård och omsorg, vägledning till praktiskt arbete" är framtagen av en expertgrupp där representanter från bland annat Kommunal, Svenska Läkaresällskapet, Sveriges Veterinärförbund, Svenska Terapihundskolan och Astma- och Allergiförbundet ingått. Förutom allergiaspekten tar den också upp frågor om hygien och smittspridning, hundrädsla, hundens och patientens säkerhet och försäkringsansvar.

Där slås fast att alla hundraser producerar allergen och att något sådant som allergifria hundar inte finns. För att avgöra om en hund är lämplig för en individ behöver såväl hundens som personens allergiprofil testas och matchas. Det går alltså i dag inte att säga att en hundindivid är lämplig för fler än den som testats och matchats mot den. Det poängteras också att pälsdjursallergen är svåra att sanera bort när de lagras i en inomhusmiljö, även om djur inte längre finns där, och att de kan finnas kvar i flera år, om än i reducerad mängd.

Dokumentet säger även att hund i vården ska vara ett undantag. Speciellt restriktivitet rekommenderas vid akutsjukhus och vårdcentraler, där akutsjukvård bedrivs. Införandet ska vara planerat och föregås av en riskanalys så att inte patienter, personal eller anhöriga med medelsvår till svår allergi drabbas av ökade symtom. Upplever man bristande tillgänglighet som diskriminering kan anmälan göras till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Man kan också vända sig till Funktionsrättsbyrån, via Funktionsrätt Sverige, för att få vägledning och stöd.

Annons

Annons

Sanna Sepänaho, ordförande Astma och Allergiföreningen region mellannorrland 

Wictoria Kastemyr, ordförande Astma och Allergiföreningen i Ovanåker 

Elizabeth Rydbäck, ordförande Astma och Allergiföreningen i Gävle 

Inger Svedvall, ordförande Astma och Allergiföreningen i Sandviken 

Carina Käller, ordförande Astma och Allergiföreningen Svalan

Inga-Lill Sjöberg, ordförande Astma och Allergiföreningen i Kramfors

Agnetha Danielsson, ordförande Jämtbygdens Astma och Allergiföreningen

Eva-irene Hed, ordförande Astma och Allergiföreningen i Västjämtland

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy