Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Konsumenterna behöver betala det som krispaketet inte täcker

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Situationen för lantbruket är extremt pressad och utgör ett hot mot den svenska livsmedelstryggheten på sikt, skriver debattförfattaren.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Många av er har hört eller läst om det krispaket som nyligen presenterades av regeringen och Centern. Ett paket som är alldeles nödvändigt, vilket även andra partier presenterat varianter av, så det känns bra att stödet till lantbruket och livsmedelsproduktionen är brett politiskt accepterat.

Paketet är det andra som presenterats sedan mitten av februari. Det första som var på cirka en miljard kom tio dagar före Rysslands invasion av Ukraina. Sedan dess har kostnaderna fortsatt att rusa på insatsvarorna foder, gödsel, diesel och el. Det som vid årsskiftet var en ökad kostnadsmassa för det svenska lantbruket på drygt fem miljarder på årsbasis har nu ökat till över nio miljarder.

Annons

Att regeringen, tillsammans med Centerpartiet, nu lägger fram nya stödåtgärder på två miljarder för att stötta lantbrukare i Sverige och därmed den inhemska matproduktionen och försörjningsfrågan ser LRF som nödvändigt och välkommet.

Annons

Situationen för lantbruket är extremt pressad och utgör ett hot mot den svenska livsmedelstryggheten på sikt. Vi får löpande signaler om lantbrukare som är på väg att ge upp eller dra ned på produktionen. I en tid då vi egentligen behöver odla och producera mer än tidigare. Om vi ska bibehålla matproduktionen i regionen, är det avgörande att alla krafter samlas och visar att de står bakom den livsviktiga matproduktionen.

Som företrädare för LRF i Västernorrland så känner jag stolthet att vår förbundsordförande Palle Borgström ökar kunskapen kring svensk livsmedelsproduktion hos styrande politiker och regering, därigenom ser vi nu förslaget på ett ytterligare krispaket.

Men det finns några delar jag vill påminna om.

1. Svenskt lantbruk och livsmedelsproducenter vill bygga likviditet utan behovet av krispaket.

2. Inga pengar har landat i producentens hand ännu, det är lång ledtid mellan regeringens förslag i mitten av februari, beslut i ändringsbudget, fastställande av förutsättningar och utbetalning. Och detta är frustrerande.

Förslaget om ett krispaket innebär många gånger att bankernas vilja till ytterligare utlåning till lantbrukarna ökar, i väntan på krispaketens utbetalning. De prisuppgångar vi som konsumenter redan ser i handeln är inga pengar som nått producenten, utan det handlar om handlarnas egna ökade kostnader kring löner, frakter och energi.

Annons

Det är alltså bra att krispaketen kommit, men av de ökade kostnaderna på nio miljoner så förstår ni själva att det inte enbart räcker med paket på tre miljarder, utan vi som konsumenter behöver även ta vår del i detta för att bibehålla svensk matproduktion.

Gunilla Kjellsson, regionordförande LRF Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy