Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Vägen till att få ut fler i arbete är inte att slå på de som har det sämst

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att sänka skatten och tvinga en ofrivilligt arbetslös tvåbarnsmorsa att ta konsekvenserna genom sämre ekonomisk trygghet är inte något annat än en cynisk politik som skadar samhällsgemenskapen, skriver Tobias Schelin.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

”Vänsterpartiet borde läsa på bättre när det gäller skattepolitik”, skriver den tidigare riksdagsledamoten Lena Asplund (M) i en insändare i ST 9/5.

Den numera avgångne moderata partitoppen verkar inte sluta kampanja eller försöka peka på när andra har fel. Synd att hon inte är lika noga med den egna politiken som hon är med att försöka peka finger åt Vänsterpartiet.

Det är sedan länge en moderat vandringssägen att jobbskatteavdraget har sänkt skatten för de som tjänar allra minst på att arbeta. Trots att den har upprepats sedan 2007 så blir den inte mer sann. För ärligt talat, Lena Asplund, så ger er reform i dag mest till de som tjänar 32 522 kronor. Visst, det går att använda dina ord också, men Sveriges löntagare lever inte på procentuella tal. När undersköterskan med två barn handlar i matvarubutiken så gör hon det med kronor.

Annons

Annons

Vad gäller fastighetsskatten så slog den inte oerhört fel. En stor anledning till att den togs bort var därför att ni påstod att den driver människor från sina hem. Så var inte fallet, det fanns rimliga begränsningsregler. Reglerna omfattade permanentboende. Det blev en dyr förändring som egentligen bara sparade massor av pengar för personer som redan hade det gott ställt. De med låga inkomster ärver sällan dyra fritidsboenden.

Det finns ganska mycket att stå på när Vänsterpartiet i en insändare 5/5 skriver att ni för en politik som svälter ut välfärden till förmån för att ge mer till de som redan har mycket. I ert budgetförslag vill ni återigen kasta ut ensamstående tvåbarnsmorsor utan arbete på gatan. Om man räknar på vad era a-kassenivåer leder till så går det snabbt att förstå att den här mamman kan hamna 2 500 kr back per månad och måste vända sig till kommunens försörjningsstöd. Men det förutsätter att ert bidragstak tillåter detta. Moderaternas förslag om att sätta ett tak på hur stort bidraget kan bli varje månad tar varken hänsyn till dagens höga hyresnivåer eller vad det kostar att ha barn. Det går att beskriva som en rejäl fattigdomsfälla.

Moderaternas valspråk är att det alltid ska löna sig att arbeta. Det är i grunden bra. Om fler ska gå från bidrag till arbete så behöver incitamenten vara tydliga. Vägen till att få ut fler i arbete är dock inte att slå mot de som har det sämst, för att de som redan har det bra ska få det bättre. Jag behöver inte fler inkomstskattesänkningar, och det gör nog inte Lena Asplund heller.

Annons

Annons

Den som vill göra det mer lönsamt att arbeta både kan och bör arbeta för att höja lägsta nivån på arbetsmarknaden. Den som vill komma åt fuskandet med bidrag behöver ge myndigheterna verktyg och resurser att upptäcka och lagföra den som medvetet utnyttjar skattebetalarnas vilja att hjälpa de som verkligen behöver. Men att sänka skatten och tvinga en ofrivilligt arbetslös tvåbarnsmorsa att ta konsekvenserna genom sämre ekonomisk trygghet är inte något annat än en cynisk politik som skadar samhällsgemenskapen.

Tobias Schelin

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy