Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Bra investering att satsa på tekniska hjälpmedel för personer med diabetes

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mer pengar till tekniska hjälpmedel i diabetesvården är alltså en bra investering, för individen och inte minst ur ett samhällsperspektiv, skriver debattförfattaren.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

För de över 500 000 personer som har diabetes i Sverige i dag är blodsockerkontroll ett dagligt och påfrestande bekymmer. Om inte sjukdomen sköts varje dag, året om, kan det leda till mycket allvarliga komplikationer och i värsta fall för tidig död – varje dag dör fem till sex personer i Sverige där diabetes är den underliggande dödsorsaken. Dessa utmaningar finns även för de drygt 10 000 personer som lever med diabetes i Region Västernorrland, och jag hoppas därför dessa frågor uppmärksammas i den kommande valrörelsen i regionen.

Det finns emellertid i dag tekniska hjälpmedel som möjliggör att personer med diabetes på ett enkelt sätt kan följa sina blodsockervärden och optimera sin egenvård, oavsett diabetestyp. En helt ny undersökning bland Svenska Diabetesförbundets medlemmar visar tyvärr, att åtta procent i Region Västernorrland har blivit nekade tekniska hjälpmedel som de har efterfrågat hos sin vårdgivare. I undersökningen är huvudskälet till att personer med diabetes inte får tekniska hjälpmedel att det anses vara för dyrt.

Annons

Annons

Som företrädare för personer med diabetes i Region Västernorrland är det min bild, att förskrivningen av dessa tekniska hjälpmedel är mycket beroende av de politiska beslutfattarna i regionen. De har inte har avsatt tillräckligt med resurser för detta ändamål. Därför bör regionens politiska beslutsfattare öka de ekonomiska resurserna till förskrivning av tekniska hjälpmedel.

Detta gäller för alla som lever med diabetes, men generellt är behovet störst bland personer med typ 2-diabetes och insulin, vilket enkätresultaten också indikerar är fallet hos oss. Andelen som har blivit nekad tekniska hjälpmedel är fyra gånger så stor bland personer med diabetes typ 2, som motsvarande andel bland personer med typ 1-diabetes.

Ur mitt perspektiv är det dumsnålt att inte säkerställa en bättre tillgång till tekniska hjälpmedel för personer som lever med diabetes i Region Västernorrland. Exempelvis gör nyare glukosmätare (CGM) vardagen och möjligheten till god behandling avsevärt bättre. Det minskar risken för komplikationer över tid och akuta tillstånd, såsom för lågt eller för högt blodsockervärde. Nya rekommendationer från Medicintekniska Produktrådet från februari i år fastställer också att fler personer med diabetes typ 2 bör få tillgång till kontinuerlig glukosmätning.

Annons

En sådan investering ger inte bara bättre hälsa och livskvalitet för individen, utan bidrar också till minskade samhällskostnader till följd av mindre behov av sjukhusbaserad vård för, och färre som förlorar arbetsförmåga till följd av, diabeteskomplikationer. Mer pengar till tekniska hjälpmedel i diabetesvården är alltså en bra investering, för individen och inte minst ur ett samhällsperspektiv.

Bättre att börja investera i dag, än imorgon.

Jan-Åke Vesterlund, ordförande Västernorrlands Diabetesförening

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy