Annons

Annons

Annons

Annons

Regionvalet i Västernorrland 2022

Debatt
"Cirkusen" i regionpolitiken försätter oss politiker i dålig dager

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bilden är från regionfullmäktige i april.

Bild: Ove Öst

Annons

Torsdagen den 12 maj och det extrainsatta regionfullmäktige hanterade den uppkomna situationen på ett kommunalrättsligt korrekt sätt som jag ser det. Alla ledamöter var dock inte överens om den tolkning som juristerna på SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) gjort. En majoritet av ledamöterna valde att rösta enligt den rekommendation som SKR tillhandahållit.

Att det blivit stökigt, beror på att Moderaterna valde att starta valrörelsen med ett utspel som skulle få maximal uppmärksamhet och tilltala väljare framför allt i Sundsvall. Lägg ner Sollefteå sjukhus blev ju naturligtvis ett förslag som Lena Asplund, som är bosatt i Sollefteå kommun, inte kunde acceptera. Hon valde att lämna sitt uppdrag som ordförande för HSN (hälso- och sjukvårdsnämnden) och även partiet.

Annons

Läs också: Lena Asplund: Fel i insändaren – jag har inte lämnat Moderaterna

Annons

Det uppstod en massa spekulationer och teorier om hur det uppkomna läget skulle hanteras. Efter många överväganden, valde Centerpartiet att ge sitt stöd för att Regionen skulle fortsätta styras av en minoritet bestående av liberaler och socialdemokrater. Ett ansvarsfullt beslut som möjliggör fortsatt styrning av Regionen under de månader som återstår av mandatperioden.

Som enskild ledamot för Liberalerna, måste jag uttrycka min besvikelse över att Moderaterna satte igång denna "cirkus”. Den valda strategin var kanske lite ogenomtänkt och har försatt oss politiker av alla sorter i en dålig dager i medborgarnas medvetande. Vi kan ju konstatera att Moderaterna inte varit eniga i sitt beslut. Ledamöter i Moderaterna valde att lämna partiet och fortsätta som ”vilde” som man säger.

HSN är ju den nämnd som har stora problem att hantera det vårdbehov som befolkningen har. Främst beroende på svårigheten att hitta och behålla personal av olika kategorier. Det är till och med svårt att rekrytera hyrpersonal. Exakt hur det blir under sommaren är det ju ingen som vet. Jag vet att verksamheterna och ansvariga chefer kommer att göra allt för att patientsäkerheten inte skall äventyras. Vet också att personalen på sjukhusen inte begriper hur politiken har hanterat löneutspel och andra lätt desperata förslag och är därför osäkra om sin framtid i Region Västernorrland

Annons

Annons

Nu är det som det är och jag är orolig för att medborgarna tappar förtroende för oss regionpolitiker från alla partier. Vad detta får för konsekvenser i valet är svårt att spekulera kring. Jag hoppas att folks besvikelse inte medför att man avstår från att rösta. Det är viktigt att vi får ett högt valdeltagande som möjliggör en stark, uthållig, pålitlig majoritet som har medborgarnas förtroende.

Arne Engholm, fritidspolitiker för Liberalerna

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan