Annons

Annons

Annons

Annons

Regionvalet i Västernorrland 2022

Debatt
I Centerpartiets "breda mitten" ryms allt färre partier

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi moderater fortsätter att vara ett samlingsparti, för vi kan och vill samtala med alla, skriver debattförfattarna.

Bild: Ove Öst

Annons

Vid regionfullmäktiges senaste sammanträde, 12 maj 2022, klargjorde Jonny Lundin (C) att man inte kommer att samarbeta med oss moderater efter valet. Det var ord och inga visor. För oss moderater passade det uttalandet bra, för då vet vi redan nu var Centerpartiet står.

Centerpartister talar ofta om den "breda mitten", men i det begreppet ryms allt färre partier. Socialdemokraterna får inte plats, enligt kommunalrådet i Sollefteå, Johan Andersson (C), som tydligt tagit avstånd från S och deklarerat att C aldrig kommer att samverka med S – inte ens i regionpolitiken. SD är paria enligt de flesta inom centern. På riksplan säger man att vänstern inte får vara med och bestämma eller förhandla om Centerpartiet ska vara med.

Annons

Kvar finns: Kristdemokraterna, Liberalerna (som inte helt osannolikt åker ur fullmäktige efter valet) och kanske Sjukvårdspartiet. Där är den "breda mittens" partier uppräknade enligt Centerpartiets olika utspel.

Annons

Att Jonny Lundin (C) nu genom en "konstruktiv opposition" räddat Socialdemokraterna kvar vid makten, lär inte uppskattas av alla inom hans egna parti.

Jonny Lundin säger sig vara villig att leda en ny majoritet. Men eftersom han tyr sig till socialdemokratin är hans dröm om ledarskap inget annat än en utopi, eftersom S aldrig skulle låta Jonny styra.

För Jonny Lundin är skälet till hans och centerns avståndstagande emot oss, vårt valprogram, där vi säger att vi på sikt vill avveckla Sollefteå sjukhus i dess nuvarande form. Centern vill tvärtom satsa mer resurser på sjukhuset i Sollefteå. Hur man vill finansiera sin satsning, eller finna den personal som då behövs, är fortfarande oklart.

Eftersom Centerpartiet numera övergett borgerligheten kan vi anta att en skattehöjning väntas. Detta skulle säkerligen inte tas lika väl emot bland deras väljare, som till stor del fortfarande kallar sig själva för borgerliga.

Eller så hade inte Kjell Bergkvist (C) helt fel när han i en intervju sa att man skulle kunna lägga ner Örnsköldsviks sjukhus, även om partiet var snabbt med att kräva att han skulle gå ut och dementera det han sagt.

När nu Centerpartiet försöker balansera på den slaka mittlinjen som Miljöpartiet provat tidigare får vi se om dess härförare Jonny Lundin kommer att klara det. Eller så går det för C som för MP. Vem vet.

Vi moderater fortsätter att vara ett samlingsparti, för vi kan och vill samtala med alla.

Oskar Andersson (M), Elisabeth Gisslin Burman (M), Stefan Frankl (M)

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Annons

Annons

Till toppen av sidan